Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaratia în cadrul brifingului PCRM din 21 noiembrie 2013

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 noiembrie 2013 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 21 noiembrie 2013 a expirat termenul oferit de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova guvernării pentru a-şi prezenta demisia benevolă a guvernului şi de organiza alegeri libere şi democratice. Guvernarea a ignorat cerinţa celui mai mare partid din ţară şi nici nu a încercat să înceapă negocieri în vederea identificării unui compromis convenabil. Asemenea formă de comportament politic deja de mult timp a devenit o normă pentru forţele politice care deţin ilegal puterea în Moldova, care au acaparat şi oprimat organele de putere în stat. Minoritatea agresivă care conduce ţara, unită prin puterea oligarhilor şi ura faţă de poporul moldovenesc a pierdut complet legătura cu realitatea politică.

Profanarea Constituţiei şi destabilizarea situaţiei politice interne devine unicul instrument de dominaţie politică a clicii de la guvernare. Evenimentele din ultimele săptămîni şi zile nu aduc nici un fel de informaţie pozitivă. Noi vedem doar: divizarea deschisă a ţării pe Nistru, privatizarea banditească a proprietăţii de stat, acapararea prin metode raider a puterii în autonomia găgăuză şi în cele din urmă, aşa-numita “înţelegere de la Vilnius” pregătită în secret. Ultima, din păcate nu aduce Moldovei nici libertăţi europene, nici standarde europene. Tot ce ştim despre această înţelegere demonstrează doar un lucru: guvernarea intenţionează să se dezică de dreptul de a realiza propria politică economică suverană. Dar dezicerea de la cel puţin o parte din suveranitatea naţională nu este posibilă fără modificarea Constituţiei. Reamintim că articolul doi din Constituţia Republicii Moldova stipulează, cităm: “Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova”. Totuşi aceasta se întîmplă. Şi se întîmplă nu în numele valorilor europene, dar exclusiv pentru ca regimul oligarhilor şi uzurpatorilor să îşi menţină dominaţia asupra poporului moldovenesc.

În acelaşi timp, astăzi deja este evident că autoritatea partidelor de la guvernare a scăzut la minimumul record. Actuala guvernare nu mai vorbeşte şi nu acţionează din numele majorităţii. Organul legislativ deja de mult timp nu mai este o instituţie legitimă care reprezintă adecvat interesele şi năzuinţele cetăţenilor ţării. Păstrarea parlamentului într-o asemenea componenţă reprezintă modalitatea de continuare a cursului ţării care este apreciat de către majoritatea populaţiei Republicii Moldova ca fiind greşit şi criminal.

În situaţia creată, Partidul Comuniştilor va continua să depună toate eforturile necesare pentru demontarea cît mai grabnică a actualei guvernări, pentru dizolvea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate democratice şi libere. Prin metodele democraţiei directe, a rezistenţei naţionale paşnice, a organizării protestelor şi demonstraţiilor stradale, prin consolidarea tuturor forţelor politice responsabile din Republica Moldova noi intenţionăm să întoarcem ţara în albia procesului democratic previzibil şi a supremaţiei legii.

Pe 22 noiembrie delegaţia compusă din deputaţii Parlamentului din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, deputaţii Adunării Populare a Gagauz-Yeri, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor din partea opoziţiei, peste şasezeci de primari şi viceprimari din oraşele ţării, peste trei sute de consilieri orăşeneşti, raionali şi săteşti, peste 700 de reprezentanţi ai Congresului Civic intenţionează să aibă întrevederi cu aşa-numitul Preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman şi Prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă. Această delegaţie va prezenta argumentele privind necesitatea demisiei urgente a Guvernului şi dizolvarea Parlamentului. Partidul Comuniştilor consideră necesar de a invita pentru participarea în acest dialog a reprezentanţilor plenipotenţiari ai UE în Moldova. Noi sperăm că intermedierea din partea reprezentanţilor Uniunii Europene va juca un rol constructiv în reducerea tensiunii politice interne în Moldova, cauzate de acţiunile distructive ale regimului de la guvernare.

Partidul Comuniştilor face apel către toate fără excepţie structurile de forţă ale Republicii Moldova cu solicitarea de a respecta legalitatea şi a contracara orice fel de provocaţii. Noi reamintim colaboratorilor structurilor de forţă că ei slujesc poporului Republicii Moldova şi nu sînt obligaţi să execute ordinele criminale ale regimului. La rîndul său, Partidul Comuniştilor garantează că marşurile şi protestele noastre de mai departe, în special cele planificate pentru 22 şi 23 noiembrie în capitala Moldovei vor fi organizate în conformitate cu legea şi vor avea un caracter exclusiv paşnic. Noi am considerat şi considerăm că doar prin cuvînt, doar în baza respectării Constituţiei, doar pe calea consolidării civice poate fi obţinută victoria decisivă asupra clicii oligarhice.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin l-a felicitat pe Patriarhul Kiril cu ocazia zilei sale de naştere Adresare către poporul Moldovei din 23 noiembrie 2013