Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresare către poporul Moldovei din 23 noiembrie 2013

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 noiembrie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Concetăţeni!

Noi, participanţii la Marşul spre Chişinău, constatăm cu regret: actuala guvernare a pierdut definitiv nu doar legitimitatea politică, dar şi rămăşiţele de onoare omenească. Partidele, care fac parte din coaliţia de la guvernare şi reprezintă minoritatea absolută a populaţiei din Moldova, timp de trei ani refuză să îndeplinească cerinţele a sute de mii de oameni, exprimată de Partidul Comuniştilor: de a demisiona de bună voie şi de a organiza imediat alegeri parlamentare anticipate.

Ba mai mult, reprezentanţii regimului — aşa-numitul preşedinte Timofti, preşedintele Parlamentului Igor Corman şi premirul Iurie Leancă — s-au ascuns prin tufari, ignorînd invitaţia poporului de a ieşi în piaţă pentru a da dare de seamă societăţii, pentru a explica ce viitor au pregătit ei Moldovei. Ei nu au venit aici, pentru că au suficiente motive să se teamă. Ei se tem de popor, de mînia şi judecata lui. Dar absenţa lor nu poate şi nu trebuie să ne oprească în condamnarea definitivă a acestui regim.

Noi, participanţii la Marşul spre Chişinău, acuzăm actuala guvernare:

Noi, participanţii la Marşul spre Chişinău, acuzăm actuala guvernare de încălcarea Codului Penal la capitolul “uzurparea puterii în stat”. Noi constatăm: puterea în Republica Moldova este uzurpată de o grupare de oligarhi de tip mafiot şi criminal, care au transformat procesul de distrugere a Statului Moldovenesc într-un izvor de îmbogăţire personală.

Moldova astăzi este un stat capturat. Toţi ştiu foarte bine cine l-a capturat. Lor le aparţin cu drept privat organele de drept, judecătoriile, procuratura, vama. În vasalitate faţă de ei se află ministerele şi instituţiile statului. Iar toţi agenţii economici sînt obligaţi să le plătească tribut. În astfel de condiţii cetăţenii Moldovei nu au şi nici nu pot avea speranţe în combaterea eficientă a criminalităţii, în judecată echitabilă, în dezvoltare economică.

Noi, participanţii la Marşul spre Chişinău, acuzăm regimul de comiterea unui şir de crime serioase. De furtul inuman şi nebun al banilor din bugetul de stat, precum şi din granturile şi creditele internaţionale, de falimentarea intenţionată şi vinderea pe bănuţi a obiectelor rentabile din proprietatea statului.

Noi acuzăm puterea de pregătirea unor noi crime economice — prevatizarea unor sectoare întregi ale economiei, care formează baza independenţei Statului Moldovenesc.

Noi acuzăm puterea de corupţie, adusă la rang de politică de stat. Noi acuzăm reprezentanţii puterii nu doar de faptul că ei sînt beneficiarii schemelor corupte, ci şi de faptul că ei sînt organizatorii şi finanţatorii corupţiei politice. Falsificarea voturilor şi coruperea alegătorilor, cumpărarea aleşilor de diverse niveluri — fenomenul a devenit în ultimii patru ani element al realităţii politice. Noi constatăm cu îngrijorare că modificările în Codul Electoral prevăzute de oligarhi vor legaliza definitiv corupţia politică totală şi vor transforma procedura alegerilor într-o simplă formalitate.

Noi, participanţii la Marşul spre Chişinău, acuzăm puterea de profanarea normelor şi principiilor democratice, a libertăţilor şi drepturilor democratice, inclusiv a dreptului la libertatea de exprimare. Lichidarea postului de televiziune de opoziţie NIT, pe fundalul concentrării tuturor mijloacelor de informare în masă în mîinile oligarhilor, reprezintă ruşinea regimului şi instaurarea fascismului. Tentativa de a interzice cel mai mare partid de opoziţie prin interzicerea anticonstituţională a simbolurilor lui, privarea de drepturi a opoziţiei parlamentare nu sînt compatibile nici cu democraţia, nici cu integrarea europeană.

Noi acuzăm guvernarea de atitudine inumană faţă de pensionari, invalizi, cei săraci, ale căror pensii şi indemnizaţii sînt incompatibile cu supravieţuirea fiziologică. Noi acuzăm puterea de bătaie de joc faţă de studenţi, agricultori, bugetari, elevi.

Noi, participanţii la Marşul spre Chişinău, acuzăm puterea de refuzul de a promova o politică externă echilibrată, ceea ce a dus deja la dezbinare în societate şi a cauzat pierderi politice şi economice serioase, ameninţînd cu distrugerea rămăşiţelor economiei moldoveneşti.

Ce mai gravă crimă a regimului — lipsirea majorităţii absolute a populaţiei de speranţă în viitor, de speranţa într-un stat independent şi suveran Republica Moldova. Lichidarea şcolilor, a spitalelor, micşorarea activităţii economice şi creşterea şomajului au dus la plecarea în masă a populaţiei active.

Această listă nu conţine toate acuzaţiile noastre la adresa regimului criminal, care a pierdut orice legătură cu societatea şi cu realitatea.

Noi condamnăm regimul!
Jos Guvernul antipopular criminal!
Cerem anunţarea imediată a alegerilor parlamentare anticipate!
Cerem demisia Preşedintelui, ales cu grave încălcări ale Constituţiei!

Şi noi vom face uz de întregul arsenal al metodelor non violente, paşnice de nesupunere civică deciziilor puterii ilegale, prin mitinguri şi marşuri de protest vom impune executarea condamnării.

Adresarea participanţilor mitingului de protest la nivel naţional către comunitatea internaţională

Noi, zecile de mii de participanţi la Marşul spre Chişinău, care ne-am adunat la 23 noiembrie 2013 în capitala Republicii Moldova pentru a cere demisia regimului antipopular aflat la guvernare şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ne adresăm comunităţii internaţionale cu apelul de a atrage o atenţie deosebită situaţiei deplorabile în care se află ţara noastră. Această situaţie, în mod inevitabil poate provoca o adevărată catastrofă umanitară şi politică, cauzînd urmări imprevizibile pentru societatea moldovenească.

Ascunzîndu-se după drapelele Uniunii Europene, coaliţia de guvernare în mod deliberat sfidează principiile democraţiei, încalcă drepturile fundamentale ale omului, limitează libertatea de expresie şi libertatea de întrunire.

Cu complicitatea şi susţinerea conducerii UE, în Moldova a fost instaurat un regim represiv, antidemocratic şi oligarhic, care în mod criminal şi anticonstituţional a uzurpat puterea şi a pus instituţiile de stat în slujba intereselor individuale ale unui grup mic de persoane ce ocupă posturi înalte de conducere.

Interesul public, scopurile naţionale şi obiectivele de dezvoltare ale ţării au fost substituite cu interesele private ale oligarhilor, şi scopurile înguste partinice şi de clan.

Ca rezultat, peste un milion şi o sută de mii de cetăţeni au părăsit Republica Moldova. Majoritatea locuitorilor ţării suferă din cauza sărăciei şi lipsurilor. Sute de mii de pensionari şi persoane cu dezabilităţi suferă de foame şi, practic, se află la limita supravieţuirii. Sute de mii de copii s-au pomenit orfani, fiind separaţi de părinţii lor, care au plecat din ţară din cauza lipsei locurilor de muncă şi a posibilităţilor de a-şi întreţine familiile.

În ţară, în mod intenţionat sunt închise sute de şcoli, puncte medicale, spitale, instituţii sociale. Guvernarea s-a dezangajat să îndeplinească funcţiile vitale de bază.

În aceste condiţii, continuarea politicii destructive a aşa zisei “integrări europene” va duce ţara la o catastrofă umanitară inevitabilă şi la pierderea statalităţii. Cerem ca liderii Uniunii Europene să înceteze susţinerea economică şi juridică a regimului criminal aflat la guvernare în Republica Moldova, care a instituit un adevărat genocid împotriva propriului popor.

Facem un apel către structurile europene să condamne imediat multiplele încălcări ale drepturilor şi libertăţilor omului, să înceapă o monitorizare multilaterală a proceselor care au loc în ţară şi să întreprindă toate măsurile necesare pentru revenirea Moldovei pe făgaşul democraţiei, modernizării europene adevărate şi dezvoltării durabile.

Noi dorim să trăim într-o Moldovă liberă şi democratică, în care predomină puterea poporului şi legea, şi nicidecum nu crima, corupţia şi oligarhia.

Despre ce au vorbit la mitingul din 23 noiembrie

Iurie Muntean

Ieri, reprezentanţii poporului au venit la Leancă şi la Timofti.

Dumnealor au ştiut dinainte despre această vizită. Şi totuşi, n-au fost găsiţi la locul de muncă! Le-am făcut o invitaţie să vină astăzi alături de noi. Şi din nou nu-i vedem. Noi am venit încoace de bună voie, ca cetăţeni liberi, nesiliţi de nimeni, nu aşa cum, pe 3 noiembrie, autorităţile i-au adus cu de-a sila, ca pe nişte turme, pe mulţi dintre concetăţenii noştri.

Noi ne-am adunat aici nu de dragul încă a unui miting. Noi ne-am adunat ca să punem capăt acestui guvern criminal, din care fac parte reideri, contrabandişti şi hoţi. Noi vom răsturna acest guvern fără a recurge la violenţă, pe cale constituţională şi legitimă. Şi noi vom învinge, pentru că numărul nostru este mult mai mare. Ne-am adunat aici nu doar ca să vorbim, ci să facem ceea ce am declarat încă astă vară: revoluţie moldovenească!

Constantin Starîş

Omul se naşte pentru a fi liber. Iar noi tot mai mult simţim cum spaţiul libertăţii noastre se micşorează, fiind presat de dictatură şi teroare politică. În mica şi pitoreasca noastră ţară, autorităţile au găsit o mulţime de duşmani, şi o ţin una şi bună: duşmani, duşmani, duşmani! Asta e o adevărată teroare! Ei ne-au răpit libertatea. Ei nimicesc dreptul nostru la muncă, la ocrotirea sănătăţii, la studii. Ei îi transformă pe copiii noştri în persoane suspecte. Avem noi oare drbeptul la justiţie liberă, odată ce procureatura şi judecătoriile se află în mîinile lor?! Noi suntem conduşi de nişte criminali. Ei lipsesc poporul de dreptul de a alege!

Ei nimicesc libertăţile noastre şi, prin aceasta, omoară cetăţeanul în fiecare din noi. Ei ne impun să ne urîm statul. Ei nu au nevoie de acei cetăţeni ai Moldovei, cărora le este scumpă ţara lor. Ei în general nu au nevoie de cetăţenii Moldovei, pentru că demult sunt cetăţenii altui stat. Copiii nu ne vor ierta, dacă ne vom lăsa patria la pierzanie. Noi suntem aici, pentru ca această putere putredă şi trădătoare să nu mai existe, pentru ca fiii şi fiicele noastre să aibă un viitor!

Valentin Todercan, consilier în Consiliului Municipal

Ei omoară tradiţiile noastre, cultura noastră, ştiinţa noastră! Ei vînd teatre, studiouri cinematografice, Academia! Actorii spun că, acum, la putere se află fascişti de tipul celor ce, cîndva, ardeau cărţile pe ruguri….

Larisa Tuhari, din satul Troiţa Nouă, ai cărui locuitori, în semn de protest contra închiderii şcolii din localitate, au blocat şoseaua

Puterea ca şi cum ne-a strîns într-un cleşte înfierbîntat la maximum. Copiii noştri frecventează şcoala, învaţă, datr pedagogii, deşi lucrează, nu primesc salariul patru luni de-a rîndul. Noi nu ştim ce statut are şcoala din sat. Cu ce gîndeşte acest Guvern? Ce are el în loc de cap?

Şcoala noastră le stă în gît actualelor autorităţi. Viceministrul Educaţiei a declarat că şcoala noastră trebuie închisă, ca altora să le treacă pofta de proteste. Domnul Grosu a spus că, dacă noi suntem atît de patrioţi, n-avem decît să întreţinem şcoala din contul bugetului local. În timpul protestelor noastre, Maia Sandu a plecat să se odihnească. Ce poate să ştie ea despre copii? Noi nu vom permite ca cineva să-şi bată joc de copiii noştri!

Un guvern care îi oprimă pe copii pur şi simplu nu are dreptul să se afle la putere. În acest caz, nu face să apelăm la conştiinţa celor din guvern, ci să-i măturăm din toate ministerele, să facem ordine în casa noastră! Jos Guvernul!

Roman Tiutin, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei

Noi putem să ne atingem scopurile doar unindu-ne! În teritoriul Găgăuziei, legea care-i ocroteşte pe ghei şi alte minorităţi sexuale nu funcţionează. Partidul Democrat încearcă să lichideze Găgăuzia prin răsturnarea puterii locale, prin uzurparea puterii. Jos Guvernul!

Găgăuzia a mers mai departe. În teritoriul ei, a fost anunţat un referendum cu privire la aderarea la Uniunea Vamală. Următorul referendum trebuie să aibă loc în toată Moldova!.

Deputatul Mihail Mocan

Puterea îi înjoseşte pe colaboratori şi pe veterani, pe cei care apără statul! Nouă, ca o pomană, ni se aruncă o indemnizaţie de o sută de lei! Noi în repetate rînduri am cerut revizuirea politicii sociale ucigătoare a autorităţilor. Noi am încercat să apelăm la bunul lor simţ. Astăzi, aici, alături de noi, se află veterani de război şi ai muncii, reprezentanţi ai structurilor de forţă, ai armatei şi poliţiei.

Noi, cei care ne-am pus viaţa în pericol, apărînd fiecare metru al patriei, nu putem să ne uităm cu indiferenţă cum cei de la putere nimicesc statalitatea ţării noastre. Ei sunt gata să semneze documentele de la Vilnius fără un tratat cu privire la frontieră. De aceea declarăm “Nu!” summit-ului de la Vilnius şi “Da!” pentru o Moldovă reînnoită!.

Mark Tkaciuk

Întreaga ţară, cu mii de maşini şi sute de autobuze, şi-a trimis încoace împuterniciţii săi, pentru a începe procedura paşnică de înlăturare de la putere a Guvernului! Timpul dictaturii de patru ani se apropie de sfîrşit. Basmacii politici, înfăşuraţi cu drapele ale UE, vor părăsi ţara! Noi, cei pe care societatea ne-a împuternicit s-o spunem, vă spunem că, de azi înainte, nu vom mai suporta violenţa, nu vom mai îndeplini ordinele şi legile actualei puteri! Noi nu considerăm că Preşedintele şi Premierul sunt autorităţi legitime şi cerem demisia lor, cerem organizarea unor alegeri libere şi democratice, pe care poporul nostru le merită!

Noi declarăm că nu oferim acestui guvern nici un fel de împuterniciri de a semna în numele ţării acorduri internaţionale şi, în cazul în care va face acest lucru, vom considera că e o crimă gravă împotriva poporului Moldovei şi o uzurpare a puterii.

Noi nu vom da înapoi şi, în următoarele zile şi săptămîni, vom obţine o victorie democratică!

Deputatul Galina Balmoş

Noi avem o misiune grea: să oprim calvarul înrobirii naţiunii, degradării, pustiirii neamului. Republica Moldova e numita în culoarele Europei “aberaţie geopolitică”, “copil nelegitim”.

Aşa vrea sa ne vada cucoana Europa? Care dintre europeni ne poartă respectul, ne tratează ca pe egali? Fiecare vine cu sfaturi, dar mai ales cu condiţii autoritare, sau, mai josnic, cu un os de la masa boierească aruncat actualilor guvernanţi, care se gudură lingînd mîna stăpînului!

Care respect, dacă şi cei de aici de la conducere îşi bat joc de propriul popor?
Noi avem o misiune grea: să ne salvăm copiii, părinţii, credinţa, tradiţiile!
Nu vrem să avem copii fără şcoli şi şcoli fără copii, sate fără oameni şi oameni fără ţară!
Nu vrem să avem guvernanţi înnebuniţi de avuţie şi sete de îmbogăţire!
Noi avem o misiune: să salvăm Moldova!

Astăzi, aici, noi simţim energia comună a mulţimii pe care e greu s-o stăvileşti, simţim privirea şi revolta care clocoteşte în sufletul fiecăruia. De aceea sîntem aici şi cerem: Jos guvernul! Jos corupţia!

Alexei Tulbure, ex-ambasador al Moldovei în Consiliul Europei

Ei sunt hoţi! Jos Guvernul! În Europa nu există nici o ţară care s-ar autodistruge. Moldova noastră dragă, de sute de ani n-a avut un guvern atît de trădător, mincinos şi fricos. Aşa ceva nu se pomeneşte de pe timpul fanarioţilor!

Ei se tem să iasă chiar şi în faţa mamelor ale căror fii ostaşi au murit în zile paşnice. Vin la dînşii primari cu cererea să li se dea posibilitate ca să formeze ei înşişi bugetele locale. Iar ei nu vor nici măcar să se întîlnească cu aceşti primari. Şi după atîtea, mai îndrăznesc să se numească pe sine europeni?! Acestea nu sunt valori europene! Aceasta e o ruşine! Ruşine!

Igor Căldare, Congresul Civic

A mai rămas un pas, şi ţara noastră îşi poate pierde statalitatea. E ultimul pas! Cum de s-a ajuns pînă aici? Noi, poporul, purtăm responsabilitate pentru asta! Noi răbdăm uzurparea puterii, alegerea ilegală a preşedintelui ţării. Cine e Preşedintele Timofti? Doar un singur procent de cetăţeni ai Moldovei au încredere în el. Timofti nu este preşedintele ţării şi al poporului!

Sursa: comunist.md

Declaratia în cadrul brifingului PCRM din 21 noiembrie 2013 Discursul lui Vladimir Voronin la mitingul de protest din 23 noiembrie 2013