Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Zurab Todua: 5 concluzii despre Marş

|versiune pentru tipar||
PCRM / 26 noiembrie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe 23 noiembrie, Partidul Comuniştilor a organizat o manifestaţie grandioasă, îndreptată împotriva Coaliţiei de la guvernare, împotriva participării Moldovei la summit-ul de la Vilnius şi pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. Acţiunea PCRM a fost susţinută de membrii Congresului Civic, Partidul Patrioţilor, organizaţia “Patria Noastră — Uniunea Eurasiatică”.

Ca de obicei în astfel de cazuri dezbaterea evenimentului la capitolul numărul de participanţi este de durată. Oponenţii comuniştilor au diminuat numărul participanţilor, adepţii — l-au majorat. De data aceasta nu aveai ce majora. Foto şi video materialele de la faţa locului au demonstrat că oameni au fost nu mai puţini decît la mitingul proguvernamental din 3 noiembrie.

Nu întîmplător mass-media care deserveşte guvernarea încearcă să evite subiectul. Trebuie de remarcat că PCRM a organizat Marşul în condiţii cu totul diferite de cele ale Coaliţiei: fără resursa administrativă, fără susţinerea mass-media, în condiţiile contrapunerii din partea guvernanţilor.

Aici putem trage prima concluzie.

Marşul spre Chişinău a demonstrat că Partidul Comuniştilor este cel mai influent partid, care va veni în schimbul actualei guvernări. Teza este confirmată de toate sondajele de opinie.

23 noiembrie a demonstrat eşecul tuturor acţiunilor păpuşarilor din Alianţă, îndreptate spre dezbinarea PCRM. Banii, resursele, timpul au fost cheltuite în zadar. Cine astăzi îşi mai aminteşte de cei care au părăsit PCRM?

Concluzia a doua: gruparea guvernamentală nu s-a aşteptat că peste patru ani PCRM va rămîne principalul pretendent la victorie. Ei erau siguri că PCRM a fost distrus.

Cîteva observaţii suplinesc manifestaţia din 23 noiembrie. În primul rînd, nu toţi doritorii au reuşit să vină la Chişinău. În rîndul al doilea, Chişinăul a fost mult mai activ ca de obicei. În rîndul al treilea, oamenii de pe marginea drumului salutau coloanele şi li se alăturau. Nu au fost înregistrate episoade de sîsîit agresiv la adresa manifestanţilor.

Concluzia a treia: Partidul Comuniştilor a demonstrat guvernrăii actuale, lumii şi societăţii că există o altă Moldovă, care nu doreşte integrare europeană şi nu susţine Alianţa.

Acţiunea de protest din 23 noiembrie a dezavuat participarea Moldovei la summit-ul de la Vilnius. Gruparea guvernamentală nu are dreptul să afirme că “toată Moldova susţine integrarea europeană”.

Consluzia a patra: după ce Ucraina a refuzat să participe la summit-ul de la Vilnius, după demonstrarea nemulţumirii în masă din Moldova, summit-ul a pierdut sensul. În faţa funcţionarilor UE se află dilema: fie de a amîna întîlnirea, fie de a o petrece dar de a deveni ridicoli.

În cîteva cuvinte, voi răspunde la întrebările oponenţilor: Unde sînt acţiunile dure? Ce-i cu revoluţia? Să analizăm situaţia. Eram noi în stare să intrăm în clădirile Guvernului, Parlamentului, Preşedinţiei? Indiscutabil. Un număr mult mai mic de oameni este capabil de aşa ceva. Dar cei care protestează împortiva guvernării au nevoie de o Victorie convingătoare şi nu de o luptă civilă.

Tentativa de cucerire a puterii ar fi unit lagărul de dreapta. Ar fi mobilizat toţi adepţii Alianţei, care astăzi sînt demoralizaţi şi dezamăgiţi. Ar provoca conflicte între adepţii şi oponenţii guvernării. Urmările ar fi imprevizibile.

Ba mai mult, este bine cunoscut faptul că Alianţa abia aşteaptă ca PCRM să efectueze “acţiuni dure”. Aceasta ar simplifica sarcina luptei cu PCRM.

PCRM a explicat clar: revoluţia nu înseamnă rebeliune, ci impunerea grupării guvernamentale să demită Guvernul, să anunţe alegeri parlamentare anticipate.

În condiţiile în care PCRM acumulează popularitate, cînd soarele de la Vilnius a asfinţit, singura salvare pentru Alianţă ar fi aşa-numitele “acţiuni dure” din partea PCRM.

De ce să ajutăm oponenţii, dacă sîntem în stare să învingem altfel? Prin guvernarea sa Alianţa a provocat o alergie constantă faţă de liberali.

PCRM nu are dreptul la eroare.

Planul de acţiuni pentru 23 noiembrie prevedea diferite scenarii, inclusiv scenariul “lagărului de corturi”. Deja pe parcursul Marşului a fost luată decizia:

  1. De a demonstra puterea PCRM;
  2. De a anula impresiile mitingului din 3 noiembrie;
  3. De a pune sub semnul întrebării legitimitatea participării delegaţiei moldoveneşti la summit-ul de la Vilnius;
  4. De a acumula experienţa necesară pentru astfel de acţiuni pe viitor;
  5. De a calma spiritele Alianţei.

Nu este chiar aşa de puţin.

Toţi cei care au venit în Piaţă sau nu au putut veni — sînt eroi. Pe 23 noiembrie am demonstrat că sîntem cetăţeni ai Moldovei, stăpîni ai destinului nostru, apărători ai Moldovei. Sîntem mulţi, şi ţara nu o cedăm.

Din aceste considerente afirm: 23 noiembrie este un pas important pe calea spre Victorie. Cei care nu înţeleg aceasta astăzi, o vor înţelege mîine.

Sursa: comunist.md

Cuvînt introductiv al lui Vladimir Voronin la conferinţa de presă din 25 noiembrie 2013 Acţiunea Anti-Summit în Chişinău: rezultatele primei zile