Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia lui Boris GOLOVIN, preşedintele fracţiunii PCRM în CMC, cu privire la adoptarea în lectura a doua a proiectului bugetului municipiului Chişinău pentru anul 2014

|versiune pentru tipar||
PCRM / 30 ianuarie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi consilieri! Stimaţi invitaţi!

Astăzi asistăm la un moment responsabil, cînd urmează să fie decisă soarta celui mai important document financiar al municipiului Chişinău pentru anul 2014 şi creată o platformă favorabilă activităţii şi dezvoltării capitalei.

Voi menţiona din start că, în ansamblu, acest document a fost influenţat de situaţia social-economică din ţară, care în ultimii mai bine de patru ani a fost adusă de actualii guvernanţi într-un punct critic. Numai cît a costat, de exemplu, ultimul know-how (nou-hau) al acestor guvernanţi, care a lovit dur asupra finanţelor municipiului şi care au transformat capitala din donator al bugetului de stat în subiect de subvenţii. Aşa că în zadar se crede că, prin adoptarea acestui buget, este posibilă o îmbunătăţire radicală a situaţiei capitalei şi a vieţii locuitorilor municipiului. Cu toate acestea, deciziile trebuie luate pornind de la situaţia reală. Anume de pe aceste poziţii, fracţiunea noastră a analizat încă de la începutul dezbaterilor respectivul proiect. Am avut şi avem un şir de obiecţii faţă de acest document, inclusiv cele care au fost prezentate la şedinţa de astăzi. Suntem siguri că veniturile la bugetul municipal pot fi majorate, dacă vor fi create condiţii favorabile pentru dezvoltarea social-economică a municipiului, dacă va fi îmbunătăţit procesul de administrare a taxelor şi impozitelor locale, dacă va avea loc o gestionare eficientă a finanţelor şi patrimoniului municipiului, dacă va fi creat un mediu de afaceri favorabil şi condiţii pentru atragerea investiţiilor.

Nu putem fi de acord nici cu politica administraţiei locale de a contracta împrumuturi externe, întoarcerea cărora va cădea tot pe spatele bugetului local.

Anume această abordare a stat la baza amendamentelor şi propunerilor fracţiunii PCRM la proiectul bugetului, care au fost prezentate în cadrul dezbaterilor publice şi şedinţelor în comisiile de profil ale Consiliului Municipal Chişinău. Cea mai mare parte a propunerilor noastre a vizat majorarea componentei sociale a bugetului. Concret: îmbunătăţirea stării oraşului, a vieţii oamenilor, finanţarea suplimentară a sectoarelor de sănătate, învăţămînt şi cultură, majorarea volumului prestaţiilor sociale. Trebuie să remarcăm că am reuşit să atingem unele rezultate. Desigur, toate acestea sunt departe de cerinţele de astăzi ale chişinăuienior, dar şi de condiţiile vieţii. Pe de altă parte, însă, ne dăm seama că la această etapă şi în această situaţie nu se poate face mai mult. În acelaşi timp, o tergiversare a adoptării finale a bugetului municipal poate crea probleme serioase oraşului, care nu este exclus că ar putea fi exploatate de unele forţe inclusiv în contextul anului electoral. Reieşind din cele spuse mai sus şi dorind să ajute cu adevărat oraşul şi orăşenii, fracţiunea Partidului Comuniştilor a decis să susţină astăzi în lectura a doua bugetul municipiului pentru anul 2014.

Sursa: comunist.md

Vladimir Voronin: Astăzi, regimul întreprinde toate măsurile pentru a închide gura jurnaliştilor La propunerea fracţiunii PCRM, în CMC au fost majorate cheltuielile pentru şcoli, grădiniţe, spitale, drumuri, monumente