Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova către Nicolae Timofti

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 mai 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Domnule Nicolae Timofti,

Dumneavoastră Vă consideraţi preşedinte al Republicii Moldova. Opinia aceasta este susţinută, conform sondajelor sociologice, de către 2 procente din cetăţenii Republicii Moldova şi de către 67 de deputaţi ai Parlamentului care V-au ales în mod ilegal.

Din momentul alegerii ilegale, Dumneavoastră, pas cu pas, aţi contribuit doar la agravarea crimei săvîrşite la 16 martie 2012, transformîndu-Vă dintr-un statist fără voinţă într-un participant activ la procesul de uzurpare a puterii în stat. Aţi ratat chiar şi unica şansă de a Vă asigura legitimitatea şi susţinerea societăţii. Dimpotrivă, în loc să contribuiţi la consolidarea Moldovei, aţi contribuit la dezbinarea ţării prin comentarii grosolane şi ofensatoare în adresa identităţii naţionale moldoveneşti şi a limbii moldoveneşti. Acelaşi comportament inadecvat l-aţi avut şi în raport cu autonomia Găgăuzia, şi în raport cu statutul de neutralitate al Moldovei, precum şi în raport cu veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Astfel, anume Dumneavoastră sînteţi cel care de fiecare dată aţi iniţiat atacuri asupra orînduirii Constituţionale a Republicii Moldova şi aţi binecuvîntat politica menţinerii prin forţă a puterii de către minoritate în detrimentul majorităţii, politica distrugerii instituţiilor democratice, a sistemului judecătoresc, a drepturuilor civice şi a libertăţilor poporului moldovenesc.

În acelaşi timp, ne adresăm către Dumneavoastră, în calitate de cetăţean al Moldovei care poate să contribuie formal la stabilizarea situaţiei politice în ţară, la micşorarea riscului dispariţiei statului moldovenesc şi, astfel, să obţineţi măcar un gram de legalitate în executarea funcţiei de şef de stat.

Noi, fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova pentru care, la ultimele alegeri parlamentare, au votat circa 700.000 de alegători, cerem:

În primul rînd. La 5 martie 2013 Parlamentul Republicii Moldova, cu majoritatea de voturi, a acordat vot de neîncredere Executivului. Guvernul Filat a fost demis. Motivarea demiterii, votată de către majoritatea deputaţilor, a fost: “Guvernul s-a asimilat cu corupţia”, “Corupţia Guvernului a substituit democraţia, legalitatea, integrarea europeană şi a pus în pericol viitorul ţării şi a poporului Republicii Moldova”.

Hotărîrea Parlamentului din 3 mai 2013 accentuează faptul că demiterea Guvernului reprezintă nu doar responsabilitatea politică a primului ministru, ci “a Guvernului in corpore”.

Cu toate acestea, noua componenţă a Guvernului, aprobată la 31 mai 2013, pornind de la candidatura premierului — Iurie Leancă — practic coincide cu lista persoanelor care au fost acuzate de către Parlament şi Curtea Constituţională de corupţie. În acelaşi timp, liderul Partidului Liberal Democrat Vladimir Filat acţionează în numele statului moldovenesc, participă la reuniuni şi întrevederi internaţionale, este prezent la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate.

La 3 mai 2013, cu majoritatea de voturi, a fost demis preşedintele Parlamentului Marian Lupu. Majoritatea deputaţilor din Parlamentul ţării au susţinut învinuirile aduse lui Marian Lupu: “A profanat Constituţia şi legislaţia Republicii Moldova, a discreditat democraţia, statul de drept şi pluralismul politic”.

Cu toate acestea, Marian Lupu continuă activ să participe în procesul de guvernare a ţării, să ia decizii în calitate de lider al coaliţiei guvernamentale în cele mai importante probleme ale politicii interne şi externe.

Astfel, astăzi Moldova este guvernată de doi lideri a două partide politice — Vladimir Filat şi Marian Lupu — care au fost acuzaţi deschis de majoritatea deputaţilor din Parlamentul Moldovei de cele mai josnice crime îndreptate împotriva Constituţiei, legii şi a statului de drept.

Fără îndoială, această guvernare coruptă este astăzi cea mai mare ameninţare la adresa orînduirii democratice a Moldovei şi diminuează la minimum capacitatea puterii de a asigura libera exprimare a voinţei poporului la viitoarele alegeri parlamentare.

În această situaţie, anume Dumneavoastră, domnule Timofti, Vă cerem să demiteţi Guvernul şi să Vă angajaţi, în mod public, că nu Veţi mai propune alte candidaturi la funcţia de prim-ministru, asigurînd astfel poporului moldovenesc dreptul de a decide de sine stătător soarta Moldovei în cadrul unor alegeri libere şi democratice.

În rîndul al doilea. Ultimii cinci ani au fost marcaţi de scăderea dramatică a încrederii cetăţenilor în aşa-zisa perspectivă europeană a Moldovei. Aceasta este o consecinţă a faptului că calea reformelor interne şi a modernizării europene, realizate anterior în Moldova, a fost substituită prin politica de impunere a protectoratului României asupra ţării noastre, cu o suveranitate limitată, o economie falimentată forţat, o agricultură şi o gospodărie sătească distrusă şi o politică externă antirusească agresivă. Euroimitarea a culminat cu anunţul că UE este gata să semneze, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Moldova. Acord, care nu stipulează în nici o formă perspectiva de aderare a Moldovei la UE, în schimb impune o listă întreagă de obligaţiuni, care s-ar potrivi mai mult unei colonii decît unui stat independent. Acord care impune producătorii moldoveni să renunţe la pieţele statelor-membre ale CSI şi face imposibilă integrarea Moldovei în Uniunea Vamală.

Acord, care încalcă grosolan neutralitatea constituţională a ţării şi transferă suveranitatea Moldovei care aparţine poporului unui oarecare Comitet de Asociere. Chiar şi graba cu care se încearcă semnarea Acordului de Asociere în condiţiile în care majoritatea regiunilor ţării, inclusiv Transnistria şi Găgăuzia, nu acceptă condiţiile impuse în document, simbolizează pierderea suveranităţii.

Este ştiut faptul că toate aceste decizii radicale nu sînt luate de către popor, ci de un Guvern cu o popularitate nulă, Guvern în care nu au încredere peste 80% dintre cetăţenii Moldovei. Majoritatea absolută a cetăţenilor înţelege că în rezultatul semnării unui astfel de Acord nu vor obţine libertăţi europene, ci vor obţine o Moldovă colonizată de România, care va pierde pentru totdeauna perspectiva reunificării ţării şi dreptul la o dezvoltare independentă.

În aceste condiţii, Partidul Comuniştilor Vă cere să veniţi cu o iniţiativă de a organiza un referendum naţional cu privire la semnarea acestui Acord. Doar un plebiscit naţional este în drept să decidă soarta ţării în astfel de probleme riscante. Doar Vocea Poporului poate decide vectorul extern al ţării.

Domnule Nicolae Timofti,

Pentru a lua o decizie în acest sens Vă oferim două săptămîni. Vă reamintim că, anume Dumneavoastră, puteţi deveni astăzi acel personaj care va face faţă misiunii istorice şi va trece de partea poporului, pentru a nu admite lichidarea ţării.

Refuzul Dumneavoastră de a acţiona în acest mod va însemna doar un singur lucru: poporul moldovenesc, în conformitate strictă cu art. 2 al Constituţiei, va porni hotărît pe calea redobîndirii suveranităţii în stat.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Mesajul de felicitare al Comitetului Central al PCRM adresat colectivului informaţional-analitic al editurii “Puls”