Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — William Moser

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 iunie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 4 iunie 2014 Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în RM, William Moser.

Diplomatul american a dorit să afle opinia liderului PCRM despre situaţia creată în Găgăuzia în special, după incidentul de ieri din Adunarea Populară a acestei unităţi teritorial-administrative.

Voronin a menţionat în acest sens că, conflictul care s-a soldat cu atacarea publică a autorităţilor legitime din autonomie are rădăcini mai vechi. În acest sens, preşedintele comuniştilor a amintit cum s-a format ultima legislatură a Adunării Populare din Găgăuzia cînd prin coruperea mai multor aleşi independenţi a fost creat grupul democraţilor. Astfel, potrivit lui Voronin, structurile politice create în baza interesului financiar sunt neviabile şi conduc la disensiuni în rezultatul cărora au de suferit cetăţenii. În aceiaşi ordine de idei, liderul comuniştilor a amintit de experienţa colaborării între autorităţile centrale şi cele din Găgăuzia acumulată în perioada guvernării PCRM. Este vorba despre mai multe acţiuni întreprinse pentru consolidarea regiunii. În primul rînd, toate proiectele sociale şi de infrastructură au fost iniţiate şi realizate anume în localităţile din Sud. Deasemenea, reprezentanţii Găgăuziei au fost promovaţi în funcţii înalte cum ar fi, de vicepremier, viceprocuror general, legislatori. Voronin a menţionat că, ar fi necesar de a institui şi în prezent o funcţie de viceprim-ministru pe problemele etniilor. Acestă ideie a fost susţinută de ambasadorul SUA.

Părţile au făcut un schimb de opinii şi pe marginea situaţiei internaţionale din regiune. Preşedintele PCRM a declarat că, cetăţenii ţării sunt îngrijoraţi de ceea ce se întîmplă la hotarele RM şi guvenarea actuală ar trebui să fie mai atentă în declaraţii şi acţiuni pentru a nu deruta populaţia. Iar dialogul Chişinăului cu toţi partenerii săi externi trebuie să fie orientat spre protejarea intereselor naţionale.

Cei doi oficiali s-au referit şi la eventuala semnare a Acordului de Asociere RM-UE. Vladimir Voronin a accentat că, acest document este unul care impune riscuri pentru perspectivele de dezvoltare a ţării deoarece nu sunt promovate interesele ei. Mai mult ca atît, Acordul a fost negociat în secret, a mai spus Voronin.

La rîndul său, William Moser a confirmat faptul că un astfel de document necesita o discuţie largă în societate pentru a vedea clar avantajele şi dezavantajele lui.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Grupul Vişegrad Comunicat de presă al PCRM privind simbolul “secera şi ciocanul”