Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia CC al PCRM cu privire la Acordul de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PCRM / 24 iunie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din RM întodeauna a abordat rolul şi locul Republicii Moldova în procesele integraţioniste, care se produc în spaţiul CSI şi Uniunea Europeană, prin prisma intereselor naţionale ale ţării.

Încă în 2002, PCRM a propus elaborarea unui Program consistent şi pe etape de apropiere a standardelor juridice, economice şi umanitare ale CSI şi UE. Atunci, dar şi în prezent, PCRM pledează pentru modernizarea ţării, pentru integrarea bazată pe principiile libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi bunăstării cetăţenilor.

În acelaşi timp, noi sîntem împotriva grabei, împotriva ignorării opiniei organului legislativ şi a societăţii, împotriva concesiilor pe care le-a făcut guvernarea Moldovei coruptă şi neprofesionistă în Acordul de Asociere.

Ca urmare, acordul este un document artificial care nu reprezintă interesele ţării. În esenţă el nu reflectă problemele de dezvoltare ale Moldovei. Doar interdicţii, restricţii şi responsabilităţi.

Acordul încalcă Constituţia, suveranitatea ţării este redusă la nivelul unei coloniii. Punerea în aplicare a tot ceiea ce este stipulat în Acord va distruge producătorul autohton, gospodăriile agricole, rămăşiţele instituţiilor din sistemul social.

Ţara noastră nu va obţine practic nimic, dar va pierde legătura cu partenerii istorici, contrar recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. De facto, acest Acord protejează doar interesele Bruxellului şi a patronilor de peste ocean ai autorităţilor moldoveneşti.

Prin urmare, este de înţeles şi graba cu care o parte a guvernării corupte încearcă să semneze Acordul. De asemenea, înţelegem de ce Dl. Barroso nu a acceptat argumentele noastre cu privire la revizuirea conţinutului acestui document şi transferarea semnării lui după viitoarele alegeri parlamentare şi venirea la guvenare a unei puteri noi.

Nu există un răspuns şi la alte întrebări, printre care: poate oare prim-ministrul unui Guvern cu un raiting de popularitate de 20%, format, cu mici excepţii, din miniştri recunoscuţi de Curtea Constituţională drept corupţi, să semneze acest Acord?

De ce a fost ignorată chestiunea cu privire la integritatea teritorială a ţării în condiţiile în care locul Transnistriei în acest Acord nu este determinat? De ce le-a fost frică să propună proiectul acestui document spre examinare în cadrul unui Referendum naţional? De ce stăpînii de la Bruxelles a actualei coaliţii care le oferă lecţii de democraţie tuturor nu au insistat asupra acestui lucru?

Principala concluzie: Guvernul oligarhic şi corupt, semnînd acest Acord, va contribui la distrugerea definitivă a economiei molodveneşti, la degradarea socială şi pierderea perspectivelor de dezvoltare ale Republicii Moldova.

În aceste condiţii, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova obligă fracţiunea parlamentară să nu voteze pentru ratificarea acestui Acord, solicită Executivului Politic al Comitetului Central, tuturor structurilor de partid să organizeze acţiuni de informare în masă pentru cetăţenii ţării în care să le prezinte toate efectele nocive care vor urma după semnarea şi implementarea acestui Acord.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia CC al PCRM cu privire la decizia Ministerului Justiţiei Propunere de demitere a Preşedintelui Republicii Moldova, dlui Nicolae Timofti