Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Anne Brasseur

|versiune pentru tipar||
PCRM / 18 iulie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 18 iulie 2014, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur. În debutul întrevederii, oficialul european a declarat că a decis să vină în Moldova anume în această perioadă deoarece, este una dificilă în aspect regional pe de o parte, pe de alta, în septembrie ţara noastră va intra în campanie electorală şi nu este momentul pentru vizite deoarece, nu trebuie să existe nici un fel de implicare din exterior în treburile politice ale ţări în acest interval de timp.

Dialogul dintre Voronin şi Brasseur a inclus mai multe subiecte. În special, părţile sau referit la cadrul legislativ al RM şi la posibilităţile Consiliului Europei de a contribui la perfecţionarea acestuia. În acest context, Vladimir Voronin a declarat că, în aceste zile, Parlamentul de la Chişinău activează ca pe timp de război or, despre ce calitate a legilor poate fi vorba în condiţiile în care în ultimile trei zile de sesiune, parlamentarii vor examina circa 90 de proiecte de legi. Şi majoritatea acestor legi, a spus Voronin, au ca scop să satisfacă interesele actualilor guvernanţi care ştiu că nu mai au şanse să cîştige alegerile.

Preşedintele PCRM, a mai atenţionat asupra faptului că, în ultimii cinci ani ţara noastă a avut doar de pierdut pe motiv că, cei care au condus ţara au avut alte scopuri decît a sliji interesului naţional şi al fiecărui cetăţean în parte. Nivelul de corupţie a atins cote infricoşătoare. Dovadă în acest sens, este şi demiterea de către Parlament a guvernului Filat pentru corupţie, lucru confirmat ulterior de Curtea Constituţională iar CEDO nici nu a acceptat spre examinare dosarul depus în acest sens de către fostul premier în Înalta Curte. Creditele şi ajutoarele financiare acordate Moldovei de către stucturile internaţionale, inclusiv cele europene nu sînt utilizate după destinaţie ci sînt furate. Iar în toate domeniile, în special cel judecătoresc, orice problemă în prezent poate fi soluţionată doar prin mită, a mai spus Vladimir Voronin.

Liderul comuniştilor a mai atenţionat asupra faptului că, actuala putere a renunţat la practica PCRM din cei 8 ani de guvernare cînd fiecare lege era examinată la capitolul coruptibilitate şi era expertizată suplimentar de Consiliul Europei. În prezent, legile se elaborează pentru a funcţiona în beneficiul celora de la conducere sau în cazuri excepţionale, cînd legile sînt de calitate, acestea nu sînt aplicate.

În acest context, Anne Brasseur a afirmat că, chiar dacă o ţară semnează diverse Convenţii şi Acorduri, acestea sînt inutile dacă în ţara respectivă nu funcţionează un sistem judecătoresc în care oamenii să aibă încredere. Iar corupţia, potrivit oficialului european, subminează orice proces. Ea a mai spus că, CE are potenţial pentru a ajuta ca o ţară să elaboreze legi calitative, să contribuie la consolidarea unui sistem judecătoresc funcţional, să aibă o Procuratură bună. Brasseseur a mai menţionat că, nu este suficient să ai legi, este necesar să ai oameni care să le aplice.

Cei doi oficiali au discutat şi despre viitorul scrutin electoral. Vladimir Voronin a declarat că, sînt premise ca acesta să fie fraudat. Actuala guvernare are mai multe mecanisme de a falsifica votul alegătorilor. Cel mai grav lucru, în opinia preşedintelui PCRM este faptul că, cei de la putere nu doresc să aplice votul electronic mai ales că sînt toate condiţiile necesare pentru a pune în aplicare această inovaţie care nu ar permite trucarea alegerilor.

Preşedintele APCE a spus în acest context că, în perioada campaniei electorale din Moldova aici se va afla pe termen lung o misiune de observatori OSCE, pe termen scurt vor fi şi observatori ai CE.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Amendamente la proiectul Codului Educaţiei al Republicii Moldova propuse de deputatul PCRM, Oxana Domenti Declaraţia deputatului PCRM, Galina Balmoş pe marginea proiectului de lege pentru completarea articolului 41 din Codul electoral