Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia deputatului PCRM, Galina Balmoş pe marginea proiectului de lege pentru completarea articolului 41 din Codul electoral

|versiune pentru tipar||
PCRM / 18 iulie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În şedinţa plenară care a durat pînă la miezul nopţii! (17.07.14), cu o rîvnă şi ardoare nemaipomenită, partidele de la guvernare s-au întrecut în oferirea cotei de reprezentanţă a femeilor în listele de partid în cadrul alegerilor parlamentare.

Întîrziat, declarativ şi neserios.

Oricum, fracţiunea PCRM a susţinut proiectul în I lectură, avînd amara convingere că nu se vrea şi nu se doreşte o abordare comprehensivă. Argumentele PCRM au fost prezentate într-o declaraţie în plenul Parlamentului:

Stimaţi colegi.

Un proiect de dragul proiectelor sau o intenţie serioasă?

De fapt, astăzi nu există nici o interdicţie care ar limita accesul femeilor în politică.

Nu există nici o lege care ar îngrădi anumite drepturi.

Există o multitudine de prevederi şi declaraţii care consfinţesc egalitatea de şanse şi oportunităţi. Dar există oare voinţă pentru a accepta participarea femeilor în politică?

Acest proiect reglementează un aspect în activitatea partidelor, însă este absolut normal şi firesc ca fiecare partid, mai ales cele care pretind a fi europene, să-şi decidă politica de promovare a cadrelor, astfel reprezentînd interesele celor care-i votează.

De fapt, PCRM de totdeauna a promovat, consecvent şi sistemic, femeile în poziţii decizionale şi astfel de prevederi pentru noi sunt depăşite.

Suntem împotriva conceptului pretinsei meritocraţii, afirmaţiile precum că femeile sunt promovate conform meritelor sunt misogine şi fără sens, atunci cînd acest principiu nu se aplică bărbaţilor. Or, această nu înseamnă că persoanele care sunt în afara procesului decizional sunt cu mai puţine merite.

Problema cotelor este abordată cu o doză de sarcasm şi îngăduinţă umilitoare a celor care se consideră bărbaţii.

Apar similitudini şi cu scandaloasele prevederi din legea cu privire la şansele egale.

Un alt aspect discutabil e şi însăşi cota, cifra 30, 40, de ce nu 50, adică o reflectare a componenţei de gen a populaţiei?

Avem şi cîteva întrebări.

De ce atunci cînd e vorba de un drept la muncă tinerelor femei în timpul concediului de maternitate, guvernul limitează acest drept, justificînd prin obligaţiunea mamei de a creşte şi educa copilul?

De ce în alte domenii foarte importante ale vieţii nu se aplică acest genderism: educaţie, medicină, justiţie, business, etc.?

Stimaţi colegi.

Este o modă, precum şi o modalitate de a atrage şi cheltui nişte fonduri europene, a susţine nişte structuri internaţionale, a se justifica pentru granturile asimilate.

Ar fi mai util şi indicat să ne respectăm şi să susţinem, pe drept cuvînt, femeile, prin politici chibzuite, motivate şi echitabile, să încurajăm femeile şi să acceptăm că dacă cele 52% de femei din societate nu sunt reprezentate în organele decizionale, despre ce fel de calitate a procesului de guvernare poate fi vorba?

Noi am susţinut cota prin vot din solidaritate cu toate femeile şi ca să încurajăm partidele, pentru o promovare mai activă a persoanelor în politică, aplicînd principiul de egalitate a oportunităţilor.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Anne Brasseur Declaraţia deputatului PCRM, Inna Şupac, pe marginea moţiunii simple aspura politicilor în domeniul educaţional, precum şi a activităţii Ministerului Educaţiei