Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia deputatului PCRM, Inna Şupac, pe marginea moţiunii simple aspura politicilor în domeniul educaţional, precum şi a activităţii Ministerului Educaţiei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 18 iulie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Domnilor deputaţi din coaliţia de guvernare,

Pregătindu-mă pentru discuţia de astăzi, am încercat să găsesc un motiv care ar putea să vă convingă să susţineţi moţiunea noastră. Se pare că am găsit. Este un motiv simplu. Cerem ca d-voastrăs să o demiteţi pe dna Sandu reieşind din faptul că Ministerul Educaţiei nu a îndeplinit promisiunile electorale. Nu promisiunile PCRM, ci ale d-voastră, ale PLDM, PD şi liberalilor.

Am analizat minuţios programele electorale din 2009 şi din 2010 ale partidelor din Coaliţie. Sper că le cunoşteţi conţinutul lor. Astfel, nu am găsit nici o promisiune pentru tineri, inclusiv pentru cei care v-au susţinut la evenimentele din 7 aprilie 2009, că o să introduceţi un sistem totalitar de supraveghere în timpul desfăşurării examenelor de bacalaureat.

În loc să prezentaţi rezultate eficiente în lupta cu corupţia la nivel înalt — fie la nivel de conducere a ţării, fie la nivelul aparatului Ministerului Educaţiei — aţi recurs la metode represive împotriva celor mai vulnerabili şi neajutoraţi. Nu trebuie să fii doctor habilitat, ca să conştientizezi un paradox — pe de o parte, majoritatea parlamentară exclude din sala de şedinţe nu numai jurnaliştii şi cameramanii dar şi fotoreporterii. Apropo, asta s-a întîmplat după ce săptămîna trecută în baza unor fotografii apărute în mass-media am solicitat CNI şi CNA să se autosesizeze cu privile la traficul de influenţă al unor deputaţi din partea PLDM. Asta da — luptă cu corupţia!

Pe de altă parte, vedem că, acţiunile Ministerului Educaţiei contrvin acţiunilor d-voastră în Parlament. Camere video, utilaj pentru bruierea semnalului telefonic, detectoare de metale…Oare ce va inventa Ministerul Educaţiei la anul, dacă presupunem că, actualul ministru va rămîne în acest post? Oare frica şi teroarea nu se vor extinde şi în 2015? Oare acelaşi mecanism va fi aplicat şi la examenele după clasa a 9? Ştim că Ministerul are aşa intenţii.

…Sînt aproape 15 mii de elevi care nu au susţinut BAC-ul. Oare care va fi soarta lor? Oare Ministerul Educaţiei le va propune ceva? Sau poate, Ministerul respectiv are o ofertă mult mai prestigioasă pentru cei care totuşi au reuşit să susţină examenele? Ministerul Educaţiei recomandă generaţiei tinere “să savureze” din plin de micşorarea constantă a locurilor de studii la buget, de majorarea anuală a preţurilor pentru contractele de studii şi trai în căminele studenţeşti, de obligaţia să participe la acţiunile politice sub presiunea rectorilor -membri ai PLDM.

Aici revin la programele dvs electorale.. PLDM promitea introducerea unui sistem al conturilor educaţionale, “prin care fiecare cetăţean ar putea să-şi asigure educaţia pe tot parcursul vieţii. Aceste conturi vor dispune de condiţii fiscale avantajoase, provenind inclusiv din bugetul de stat. Al vostru, Vlad Filat”. PLDM promitea echivalarea burselor studenţeşti cu salariul minim pe economie şi dezvoltarea sistemului de burse sociale. PDM spunea că, bursele şi alocaţiile sociale pentru studenţi vor fi majorate. Programul electoral al PLDM includerea un articol despre implementarea programului naţional de locuinţe pentru tineri şi pentru familii tinere, precum şi implementarea programului de locuinţe sociale. Şi PLDM, şi PDM, şi liberalii asigurau că sistemul de învăţămînt va fi finanţat cu minimum 8% din PIB. PLDM promitea majorarea salariilor în învăţămînt în conformitate cu salariul mediu pe economie şi atingerea nivelului de 500 euro lunar pînă în anul 2013.

Vă reamintesc despre promisiunea PLDM cu privire la implementarea programului de stat privind asigurarea cu cadre a instituţiilor educaţionale din mediul rural.

Nici o promisiune de a d-voastră nu a fost realizată de către ministerul Educaţiei. Ba mai mult, noi cei din Partidul Comuniştilor am încercat să întroducem în Codul Educaţiei mai multe din aceste iniţiative. Ştiţi cum a reacţionat dna Sandu ieri la comisie? A spus public că ele sunt populiste. V-a invinuit pe d-voastră, dlor Streleţ, Lupu şi alţii — de populism.

Aşadar, astăzi aveţi o şansă să vă debarasaţi de persoane care nu au indeplinit angajamente d-voastră politice. Iar în cazul în care nu susţineţi moţiunea noastră, să nu uitaţi că în curînd cetăţenii se vor debarasa de cei care i-au minţit în 2009 şi în 2010.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia deputatului PCRM, Galina Balmoş pe marginea proiectului de lege pentru completarea articolului 41 din Codul electoral Declaraţia deputatului PCRM, Galina Balmoş pe marginea moţiunii simple aspura politicilor în domeniul educaţional, precum şi a activităţii Ministerului Educaţiei