Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin către cetăţenii Moldovei, dedicată Zilei Independenţei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 august 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi concetăţeni!

27 august reprezintă un motiv în plus de a reaminti tuturor despre statalitatea moldovenească, despre istoria ei de 655 de ani, despre cei 23 de ani ai luptei permanente pentru păstrarea identităţii moldoveneşti.

Fiecare popor speră să trăiască în conformitate cu propriile legi şi interese, fără a suferi din cauza amestecului din exterior. Poporul moldovenesc nu este nici el o excepţie, deşi o parte a societăţii se află în căutarea unui stăpîn. Unii îl caută în Est, alţii — în Vest. Elitele trădătoare ale anilor 90 ai secolului trecut ne distrugeau suveranitatea, considerînd Republica Moldova un proiect provizoriu, o etapă în procesul de unire cu România. Şi doar rezistenţa opusă de majoritatea poporului moldovenesc a permis să păstrăm echilibrul şubred al independenţei. Actuala guvernare continuă politica anilor 90. Pentru actuala guvernare “independenţa Moldovei” sînt cuvinte goale, iar suveranitatea ea o evitată cu orice preţ.

Ultimii cinci ani au demonstrat că în Moldova există o singură forţă statalistă — Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, iar guvernarea şi sateliţii ei politici sînt adepţi ai înrobirii şi dependenţei Moldovei. Ei au capitulat în faţa actorilor externi şi au transformat ţara noastră într-o monedă de schimb pe care o utilizează în scopuri personale.

Poporului moldovenesc i se impune în mod cinic o identitate străină, românească. Minoritatea agresivă de la guvernare impune majorităţii opinia sa personală în care nu se regăseşte statalitatea moldovenească. Unioniştii, adepţii reunirii cu România, retrageriidin CSI şi ai aderării la NATO implică Moldova într-un scenariu periculos, într-o confruntare dintre Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia în care ţara noastră joacă rolul unui pion de sacrificiu. Ucraina deja a fost sacrificată. Acum a venit rîndul Moldovei să fie împinsă în centrul conflictului regional, să fie transformată într-un element al lanţului duşmănos îndreptat împotriva Rusiei. Moldova, în ochii publicului uimit, se transformă dintr-un stat paşnic, neutru într-un pilon al militarismului din Europa de Est.

Stimaţi concetăţeni!

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a declarat în repetate rînduri că statutul permanent de neutralitate este singura şansă pentru ţara noastră de a evita colapsul. Doar neutralitatea poate şi trebuie să constituie fundamentul politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Doar acest statut poate păstra şi fortifica statalitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre.

Concetăţeni!

Toate structurile puterii — Parlamentul, Guvernul, sistemul judecătoresc — nu doar sînt corupte pînă în măduva oaselor, dar discreditează în mod intenţionat statalitatea moldovenească.

Guvernul Filat — Leancă, cel mai dependent cabinet de miniştri în istoria Moldovei independente, adoptă decizii în exclusivitate la comanda Occidentului. Anume Filat, Leancă şi miniştrii lor s-au remarcat prin atacuri permanente la adresa Rusiei, provocări la adresa Tiraspolului, instalarea hotarului pe Nistru, tensionarea situaţiei în Gagauzia, dezbinarea societăţii moldoveneşti pe criterii etnice şi lingvistice.

Stimaţi concetăţeni!

Toate aceste acţiuni au adus la destabilizarea situaţiei în Moldova, la pierderea pieţei ruseşti, la îngheţarea relaţiilor cu Rusia, partenerul tradiţional şi strategic al ţării noastre. În schimb, ni se impune o variantă mitologică şi coruptă a integrării europene. Semnînd Acordul de Asociere, guvernarea moldovenească a trădat milioane de cetăţeni ai Moldovei, a lipsit de perspective de dezvoltare economia ţării, a anulat rolul Parlamentului şi a legiferat întroducerea guvernării din exterior a ţării noastre.

După ce a pierdut susţinerea din partea propriilor alegători, guvernarea actuală i-a exclus pe cetăţeni din activităţile politice, sociale, economice, i-a lipsit de drepturile elementare.

Dar oamenii au obosit de febra liberală, de salturile absurde ale guvernării, de impotenţa premierilor, speakerilor şi deputaţilor, de creşterea criminalităţii. Moldova mai trăieşte în aşteptarea stabilităţii, păcii şi a dezvoltării economice. Este o singură forţă politică care propune o asemenea ordine de zi — Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Pentru că noi sîntem singurul partid al stataliştilor.

Stimaţi concetăţeni!

Statalitatea moldovenească şi poporul moldovenesc sînt ameninţaţi cu dispariţia. Acum cinci ani, această frază ar fi sunat artificial. Astăzi, cînd fundamentul statalităţii moldoveneşti este subminat de toate partidele de la guvernare, poporul moldovenesc trebuie să întreprindă măsuri decisive pentru a se proteja.

Noi constituim majoritatea. Cei, care în pofida a două decenii de propagandă românească, se declară pentru independenţa, pentru păstrarea statului Republica Moldova. Cei, care nu acceptă să joace rolul de pioni, nu doresc să fie conduşi din alte capitale. Cetăţeni, care cred în independenţă şi speră în faptul că noi sîntem în stare să ne afirmăm ca naţiune, ca ţară. Cetăţeni, care doresc să construiască o Moldovă cu adevărat independentă. Totul este simplu — trebuie doar să conştientizăm şi să credem în faptul că independenţa reprezintă valoarea supremă a poporului, iar principiul de bază este suveranitatea.

Viitoarele alegeri parlamentare reprezintă o şansă de a pune capăt bătăii de joc a guvernanţilor faţă de oameni, jocurilor cu independenţa şi suveranitatea, genocidului social şi fărădelegii criminale.

Partidele unioniste trebuie să plece de la guvernare, a venit timpul pentru partidul stataliştilor!

Sursa: www.pcrm.md

Refuzul TRM de a transmite în direct acţiunea de comemorare de la Complexul memorial “Capul de pod Şerpeni” Iniţiativa PCRM privind scutirea unor categorii de populaţie de achitarea datoriilor faţă de fondurile de asigurări în medicină