Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Harlem Desir

|versiune pentru tipar||
PCRM / 1 septembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi, 1 septembrie 2014, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Desir.

Părţile au discutat mai multe subiecte de ordin intern şi extern. Referindu-se la situaţia social-economică din RM, Voronin a menţionat că, actuala guvernare şi-a subordonat în interese de partid toate structurile de stat, funcţiile sînt repartizate pe criterii politice, sistemul judecătoresc este unul servil puterii iar opoziţia este persecutată. De asemenea, toate iniţiativele PCRM care au menirea să contribuie la dezvoltarea economiei naţionale şi la consolidarea sistemului social sînt respinse de actuala coaliţie.

Liderul PCRM a mai declarat că, este alarmantă atitudinea guvernării faţă de regiunea transnistreană. Introducerea unilaterală a punctelor vamale şi migraţionale la frontiera administrativă cu raioanele din Estul ţării a izolat regiunea şi a îngheţat procesul de negocieri. Totodată, autorităţile de la Chişinău s-au pronunţat în repetate rînduri pentru renunţarea la formatul de negocieri 5+2. Evenimentele din Ucraina, a mai afirmat Voronin, oferă guvernării actuale posiblitatea de a impune presiuni mai mari asupra regiunii transnistere. Poziţia PCRM este de a menţine formatul de negocieri şi de a transfera punctele vamale şi migraţionale la frontiera moldo-ucraineană cu suportul EUBAM.

În contextul situaţiei regionale, liderul PCRM a afirmat că, evenimentele din Ucraina provoacă îngrijorare. Este necesar de a găsi un compromis care nu ar permite extinderea conflictului în timp şi spaţiu. Potrivit lui Vladimir Voronin, este necesar de a implica mai activ Rusia în vederea elaborării şi aplicării unor mecanisme de soluţionare a conflictului or, prin războiul sancţiunilor dintre FR şi SUA se va destabiliza şi mai mult situaţia în Europa.

Referitor la perspectivele colaborării RM — UE, Vladimir Voronin a accentuat că, PCRM nu este împotriva modernizării Moldovei şi a colaborării bilaterale cu statele UE însă, este necesar ca această colaborare să fie realizată prin prisma interesului naţional şi să se ţină cont de nivelul de dezvolatre al ţării noastre. Vladimir Voronin a specificat că, nu ne dorim să fim cerşetori în Europa dar ne dorim să construim Europa la noi acasă.

Preşedintele PCRM a mai spus că, formaţiunea pe care o reprezintă se pronunţă ferm pentru menţinerea statutului de neutralitate a RM şi insită să fie aprobată o lege în acest sens, proiectul acesteia se află în Parlament de 5 ani. Moldova nu poate fi poligon în cazul unor dispute între Est şi Vest.

Vladimir Voronin a apreciat caracterul permanent al dialogului cu oficialii francezi şi a salutat interesul Franţei vis-a-vis de situaţia din ţara noastră, precum şi de opinia PCRM în legătură cu evenimentele care se produc în Moldova. Amintim că, în luna iunie, liderul comuniştilor moldoveni s-a întîlnit şi cu şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius.

Sursa: www.pcrm.md

Mesajul Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, cu ocazia Zilei cunoştinţelor, 1 septembrie Preşedintele PCRM V. Voronin a participat la şedinţa solemnă conscrată Zilei Cunoştinţelor