Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Mesajul Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, cu ocazia Zilei cunoştinţelor, 1 septembrie

|versiune pentru tipar||
PCRM / 30 august 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi concetăţeni! Dragi prieteni!

La începutul unui nou an de studii, vă felicit cu ocazia Zilei cunoştinţelor!

1 septembrie a devenit ziua cînd mii de tineri cetăţeni păşesc în clasele şi sălile de studiu, mii de copii vin, cu speranţe şi aşteptări, la şcoala împodobită de sărbătoare, pentru a cuceri lumea cunoştinţelor, pentru a-şi crea viitorul său şi al ţării.

Această zi e menită să încurajeze, să inspire, să redea încrederea într-un viitor mai bun, dar, şi în acest an, ea este umbrită de acţiunile guvernării antipopulare. Regimul continuă să distrugă sistemul de învăţământ, se comportă în propria ţară ca un inamic, ca un invadator care intenţionează să transforme populaţia în sclavi analfabeţi, lipsiţi de orice şansă la o viaţă mai bună.

Fiecare student, profesor, părinte are speranţe atunci cînd revine în clasă, în auditoriu sau cînd îşi petrece copilul drag la şcoală, aspirînd la un loc gratuit în universitate, o bursă decentă sau un loc confortabil în cămin, un salariu pe măsura eforturilor şi sacrificiilor, la o şcoală în satul natal. Speră că statul nu va mai experimenta pe seama lor şi că cei de la guvernare vor face tot posibilul încăt tînăra generaţie să aibă o copilărie fericită, să fie educată şi instruită într-un mediu prietenos, onest şi receptiv.

În realitate, însă, ei sunt afectaţi de teroarea declanşată în ultimii ani în sistemul de învăţămînt, dar şi în celelalte sfere ale vieţii, de nenumărate decizii cu efect distructiv, implementate de actuala guvernare: sute de şcoli închise, în sate şi oraşe, mii de copii privaţi de dreptul de a învăţa în localitatea unde trăiesc, în condiţii normale, şi această cifră creşte continuu. Tot mai multe şcoli, gimnazii, licee cad sub “ghilotina” guvernului, tot mai multe limitări represive la educaţie şi acces la studii de calitate sunt impuse pentru minorităţile naţionale.

În sistemul de educaţie s-a instaurat o atmosfera de haos şi incertitudine, sint desconsiderate opiniile care vin în contradicţie cu viziunea ministerului, iar cei care işi manifestă nemulţumirea sînt persecutaţi, disponibilizaţi - adevărată teroare, manifestată inclusiv prin urmărirea video a liceenilor.

În acest an am cules roadele colapsului sistemului de educaţie, a noii politici de guvernare — 56% din absolvenţi nu au luat examenele de bacalaureat, cee ce înseamnă că 15 mii de tineri sunt în situaţie extrem de dificilă — fără diplome şi, posibil, fără şansa de a-şi continua studiile sau a se angaja în cîmpul muncii acasă, în Moldova. Situaţia este de amploarea unui dezastru naţional. Cheltuielile statului pentru educaţie, ca pondere în PIB, sunt în descreştere, au crescut preţurile pentru contractele de stidii în instituţiile de învăţămînt superior, numărul de locuri bugetare în aceste instituţii este in diminuare, traiul în căminele studenţeşti a devenit mai scump, iar bursele sunt derizorii. Care pot fi consecinţele acestor optimizări e lesne de imaginat — tinerii vor pleca în căutarea unui loc sigur, vor fugi din ţară, pentru că ţara nu are nevoie de ei.

Nici pedagogii, profesorii nu sunt într-o situaţie mai favorabilă — speranţa că puterea actuală îşi va respecta promisiunile electorale s-a spulberat.

Stimaţi prieteni!

Tot mai mulţi se conving de adevărata cauză a regimului de guvernare, care este: “ Moldova fără tineri, Moldova fără viitor”. Noi însă, împreună cu dumneavoastră, nu avem dreptul şi nici nu putem tolera agonia guvernării corupte şi criminale, care a pierdut legătura cu realitatea. Noi trebuie să salvăm copii, să salvăm viitorul Moldovei!

Fracţiunea PCRM din Parlament, a luptat împotriva acţiunilor devastatoare ale puterii în sistemul de educaţie, iniţiativele opoziţiei nu au fost auzite, dar aceste iniţiative au stat la baza unui plan strategic de reabilitare, restabilire şi dezvoltare a sistemului de educaţie, parte componentă a platformei electorale a PCRM. Venim cu redeschiderea şcolilor optimizate, acces gratuit la studii superioare, putere decizională autorităţilor administraţiei publice locale în probleme de organizare a instituţiilor de învăţămînt, programe de investiţii majore în educaţie, ştiinţă, salarii şi garanţii sociale angajaţilor din sistem, tinerilor specialişti.

În curînd, la 30 noiembrie, vor avea loc alegerile parlamentare. Ne-am convins că actuala putere nu e capabilă sa audă păsul şi nevoile poporului, nu poate face faţă provocărilor şi nici să-şi adapteze, modifice politicile distrugătoare. De aceea ne rămîne un singur mijloc de a ne salva tinerii cetăţeni — să ne dezicem de “serviciile” acestei guvernări şi să deschidem calea dezvoltării, modernizării ţării.

De noi, împreună cu dumneavoastră, depinde dacă vor avea posibilitate copiii noştri să înveţe în şcoala din localitate, să-şi facă studiile gratuit, în instituţiile din ţară, să aibă un loc de muncă acasă, în Moldova — sau să fie umiliţi la examene, pedepsiţi şi nevoiţi să prindă calea pribegiei. De noi, împreună cu dumneavoastră, depinde dacă vom fi în stare să creştem şi să educăm o generaţie nouă, inteligentă şi puternică!

Cu speranţă şi încredere într-un viitor mai bun, în puterea şi victoria poporului moldovenesc, felicit elevii, studenţii, profesorii şi pedagogii, cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia Zilei cunoştinţelor!

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM cu privire la situaţia din sectorul agrar Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Harlem Desir