Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM cu privire la situaţia din sectorul agrar

|versiune pentru tipar||
PCRM / 29 august 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Ameninţările şi riscurile la care este supusă economia RM ca urmare a semnării de către Coaliţia pro-europeană a Acordului de Asociere cu UE, aşa cum am averizat anterior, capătă amploarea unui adevărat dezastru. Trădarea intereselor ţării şi aroganţa de care au dat dovadă politicienii din Partidul Democrat şi cel Liberal Democrat, ignorarea totală timp de cinci ani a opiniei Partidului Comuniştilor, precum şi a experţilor profesionişti şi imparţiali, au deja consecinţe reale pentru producătorii agricoli, procesatorilor de materie primă, vinificatorilor, inclusiv pentru producătorii de produse conexe: ambalaje, pachete, sticlărie. Din cauza politicilor antipopulare ale coaliţiei de guvernare, produsele agricole moldoveneşti, acumulate în acest an de către ţărani, cu mult efort şi muncă, nu pot fi vîndute pe pieţele tradiţionale.

Pomicultorii, legumicultorii şi procesatorii nu pot realiza sutele de mii de tone de fructe şi legume, conserve. Pierderile directe în producţia vegetală se estimează la cel puţin 150 mln de dolari, în producţia de vinuri, conserve şi zahăr — la 350 mln dolari, iar a companiilor de transport, producătorilor de ambalaj şi altor sectoare conexe nici nu pot fi estimate.

Sute de mii de cetăţeni, zeci de mii de fermieri, riscă să rămînă fără surse de existenţă, iar întreprinderile sunt supuse riscului de a intra în colaps financiar, de a falimenta.

Bugetul de stat, precum şi bugetele asigurărilor sociale şi de sănătate de asemenea, vor fi compromise. Se vor reduce brusc veniturile fiscale. Produsul Intern Brut va scădea anual cu cel puţin 7 procente.

Clica coruptă de la putere, însă, continuă să înlocuiască şi să ignoreze mecanismele reale de reglementare a relaţiilor comerciale cu partenerul strategic, Federaţia Rusă. În loc să întreprindă acţiuni promte, îi vedem pe guvernanţi cum pozează în faţa obiectivelor foto şi video şi cum se aventurează în tot soiul de acţiuni bizare cum ar fi “bătaia cu roşii” şi coptul “unei plăcinte gigant” din merele care nu au putut fi vîndute. Guvernarea va distruge şi sistemul bancar al ţării prin lansarea unor promisuni sterile despre compensarea pierderilor fermierilor moldoveni cu sume mizere, fapt care nu va îmbunătăţi situaţia gravă în care se află aceştia. Agricultorii nu vor putea nici să restuitiue creditele bancare.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova declară ferm că este împotriva acestor politici ruşinoase ale Guvernului, politici îndreptate spre distugerea deliberată a sectorului agricol, degradarea şi depopularea satelor moldoveneşti, agravarea condiţiilor sociale.

PCRM împreună cu adepţii săi susţine cerinţele agricultorilor moldoveni cu privire la adoptarea imediată a acţiunilor şi mecanismelor concrete pentru salvarea recoltei din anul curent, inclusiv pînă la suspendarea Acordului de liber schimb cu ţările UE şi iniţierea dialogului cu privire la noile condiţii ale acestuia.

Facem apel la toţi cetăţenii Moldovei să dea dovadă de solidaritate şi la alegerile parlamentare din noiembrie, să impunem regimul criminal şi corupt să se retragă de pe arena politică, lucru care va permite ţării noastre să iniţieze programe de dezvoltare socio-economică durabilă.

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova
Sursa: www.pcrm.md

Iniţiativa PCRM privind scutirea unor categorii de populaţie de achitarea datoriilor faţă de fondurile de asigurări în medicină Mesajul Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, cu ocazia Zilei cunoştinţelor, 1 septembrie