Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

PCRM — o nouă sesizare la CEC

|versiune pentru tipar||
PCRM / 11 septembrie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Staff-ul republican al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova pentru pregătirea către alegerile parlamentare din 30 noiembrie a sesizat astăzi, 11 septembrie, Comisia Electorală Centrală. În document se arată că, la 3 septembrie a.c. în cadrul unui briefing preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă dă startul unei campanii de formare a listei sale de candidaţi în deputaţi.

Lupu a declarat că votarea internă va avea loc în oficiile Partidului Democrat din întreaga ţară pe 28 septembrie 2014, cu o zi înainte de începerea oficială a campaniei electorale. Pentru aceste alegeri Partidul Democrat a creat propria comisie electorală, se mai stipulează în sesizarea PCRM.

De asemenea, liderii PD au pornit într-un “turneu” prin localităţile din ţară cu autobuze şi automobile decorate cu simbolurile şi sloganele de partid. În cadrul acestuia, preşedintele formaţiunii, Marian Lupu, este însoţit de miniştri şi funcţionari care promovoază activitatea de partid în timpul orelor de lucru.

În acelaşi timp, la mai multe posturi TV sînt difuzate reportaje în care este promovată acţiunea PDM-ului şi sînt difuzate spoturi electorale în care oamenii sînt îndemnaţi să voteze pentru candidaţii democraţi.

Staff-ul republican al PCRM de pregătire către alegerile din 30 noiembrie atenţionează Comisia Electorală Centrală că acţiunile PDM contravin mai multor prevederi ale Codului Electoral. Şi anume: art. 41 “În cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaţilor începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor… Dreptul de a desemna candidaţi pentru alegeri, în cazul în care se întrunesc toate condiţiile stabilite de prezentul cod, îl au: partidele şi alte organizaţii social-politice înregistrate; blocurile electorale; cetăţenii Republicii Moldova care îşi înaintează propria candidatură (candidaţii independenţi)”, art. 47 alin.3 “Agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral” şi art.47 alin.6 “Candidaţii nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale”.

Reprezentanţii PCRM au solicitat Comisiei Electorale Centrale să examineze sesizarea prin prisma legislaţiei în vigoare şi să întreprindă măsuri întru respectarea normelor de drept.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Sesizare la Comisia Electorală Centrală Întrevederea Preşedintelui PCRM cu Ambasadorul Azerbajanului în RM