Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Mesajul public al Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin cu prilejul împlinirii a 21 de ani de la crearea partidului

|versiune pentru tipar||
PCRM / 22 octombrie 2014 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Astăzi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova împlineşte 21 de ani.

Această aniversare este un motiv în plus pentru a reaminti că biografia Partidului Comuniştilor este legată strîns de biografia ţării noastre. Şi în cele mai dure timpuri ale opoziţiei, şi în timpul guvernării PCRM, scopurile şi sarcinile comuniştilor din Moldova coincideau cu scopurile şi problemele poporului nostru multinaţional.

Generaţiile jurnaliştilor se schimbă repede. Cu fiece an văd feţe noi, tinere la conferinţele de presă. Astfel, cred că va fi util să vă amintesc cum şi de ce a fost creat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

De fapt şi o parte din comentatorii politici în vîrstă dintre cei care mulţi ani comentează activităţile comuniştilor din Moldova nu prea cunosc subiectul cercetărilor lor. Şi pentru ei va fi utilă această lecţie scurtă.

După distrugerea Uniunii Sovietice, la începutul anilor 90 comuniştii din spaţiul post-sovietic au fost criticaţi, urmăriţi, persecutaţi. Această situaţie a fost caracteristică şi pentru ţara noastră. O tendinţă distrugătoare. Aşa, de obicei, procedează toţi anticomuniştii: ei aduc popoarelor doar distrugere şi haos.

După evenimentele din august 1991, Partidul Comunist din Moldova a fost interzis în mod abuziv şi ilegal. Ancheta Procuraturii Generale a demonstrat ilegalitatea acestei acţiuni. Dar conducerea de atunci a Partidului Comunist nu a apărat partidul în instanţă.

Mulţi spuneau că mişcarea comunistă din Moldova nu are nici o şansă. Însă, au fost şi alte păreri. Adevăraţii comunişti s-au opus interzicerii partidului şi campaniei anti comuniste.

Să analizăm împreună — oare este cineva în stare să oprească voinţa poporului? Oare poate fi interzisă aspiraţia poporului la dreptate, la o viaţă demnă? Oare poate fi transformat omul, într-un sclav al oligarhilor? Să nu uităm că, anume OMUL a fost tratat cu demnitate în timpurile sovietice.

Nici un fel de interdicţii, nici un fel de represalii nu pot călca în picioare demnitatea umană. Aceasta înseamnă că nu poate fi oprită voinţa poporului de a crea un partid care va proteja interesele poporului. Un partid, care luptă pentru echitate socială, pentru umanism şi demnitate umană. Un partid, care are ca prioritare dezvoltarea, bunăstarea, viaţa demnă a fiecărui om al muncii, a societăţii în general.

Anume aceste principii stau la baza mişcării comuniste. Pe aceste principii a fost creat şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, şi care nu a permis să fie coborît drapelul cu seceră şi ciocan.

Totul a început în octombrie 1993. Anume atunci, cu efortul grupului de iniţiativă a comuniştilor care au rămas fideli idealurilor comuniste a fost organizată Conferinţa de constituire a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. A fost greu. Anticomuniştii primitivi se opuneau creării partidului. Doar trecînd de două ori prin proces la Curtea Supremă de Justiţie, în aprilie 1994 Partidul Comuniştilor a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei.

Partidul comuniştilor era aşteptat de oameni. Aceasta se demonstrează prin fapte istorice. În cadrul primelor alegeri parlamentare în istoria nouă a sa, în 1998, Partidul Comuniştilor a obţinut o victorie convingătoare — fără de resurse, fără acces la mass-media. Agitatorii noştri au mers de la casă la casă, vorbeau cu oamenii. Şi poporul i-a susţinut pe comunişti, a oferit 40 de mandate în Parlament.

Doi ani de opoziţie parlamentară i-au permis PCRM-ului să-şi fortifice poziţiile, să rupă blocada informaţională. Astfel, victoria convingătoare din 2001 a fost explicabilă. Comuniştii, pentru prima dată în istoria modernă, au venit la putere. Au exclus de la conducere partidele care au sărăcit poporul şi au adus ţara la catastrofă.

Sînt multe argumente pentru a afirma că, venind pe ruinile unui stat distrus, comunişti, în primul rind, au restabilit domeniul social, au modernizat economia, au dezvoltat cultura. Au fost majorate salariile, bursele şi pensiile. A fost gazificată întreaga ţară. A crescut comerţul şi s-a îmbunătăţit poziţia Moldovei pe arena internaţională. Aceasta este o realitate. O realitate este şi progresul înregistrat de guvernarea comunistă în opt ani. Acest lucru este recunoscut chiar şi de oponenţii noştri.

Însă, cea mai importantă realizare este una simplă şi înţeleasă de toţi: comuniştii au readus demnitatea poporului moldovenesc, speranţa într-un viitor mai bun. Am demonstrat că doar prin muncă pot fi obţinute succese.

Împreună cu poporul, comuniştii muncesc pentru viitor.

Evenimentele din 7 aprilie 2009, trebuie calificate drept tentativă de lovitură de stat, un atac asupra statalităţii Moldovei. Cu cinism, organizatorii loviturii de stat au manipulat tinerii pe care i-au şi trădat imediat.

Subliniez, atunci, pe 7 aprilie nu a fost o revoluţie, ci o restaurare a puterii oligarhice putrede, criminale şi hoţilor de toate rangurile, o revenire la sclavia poporului moldovenesc.

Atunci, în 2009, actualii guvernanţi, care au furat toată ţara, au întreprins acest atac. Pentru ei doar Partidul Comuniştilor este singura piedică în faţa hoţiilor. Această barieră au încercat să o înlăture prin fraude, incendieri, falsificări, violenţe şi minciună.

Astăzi cînd aniversăm 21 de ani de la crearea PCRM, ne amintim de lupta grea şi sacrificiul partidului nostru în ultimii cinci ani de opoziţie. Ne amintim fiecare zi a acestei lupte. Noi ne opunem consecvent represiunilor, ameninţarilor de a interzice partidul, simbolurile, a ideologiei noastre umaniste. Şi în aceste condiţii noi luptăm şi vom lupta cu regimul corupt şi criminal.

Astăzi comuniştii Moldovei au experienţa luptei în opoziţie dar şi a guvernării. Sîntem mai puternici, ne-am călit în această luptă. Acum înaintăm. Bandiţii de la guvernare spuneau atunci: “Moldova fără comunişti! Moldova fără Voronin!”. Ei nu şi-au atins scopul, ei au pierdut. Şi acum Partidul a decis să mergem în alegeri cu lozinca: “Doar Partidul Comuniştilor! Doar Voronin!”.

Nu vom ierta nici daunele, nici ofensele la adresa poporului moldovenesc, la adresa Patriei noastre — Moldova. Noi, împreună cu poporul, vom readuce speranţa în viitor.

Fiţi atenţi, mai sus eu am spus intenţionat că noi “aniversăm” douzeci şi unu de ani de la crearea partidului nostru şi nu “sărbătorim”. Vom sărbători în după 30 noiembrie — Victoria. Victoria noastră! Victoria poporului moldovenesc.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia CC PCRM în apărarea pensionarului din Glodeni, Mihail Dogotari Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Nicola Harrington-Buhay