Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Fracţiunea PCRM a depus sesizare la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii hotărîrilor de guvern pentru angajarea răspunderii asupra unor proiecte de legi

|versiune pentru tipar||
PCRM / 10 aprilie 2015
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea PCRM în Parlamentul RM a depus astăzi sesizare la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii hotărîrilor de Guvern pentru angajarea răspunderii asupra unor proiecte de legi: Legea bugetului de stat pe anul 2015; Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2015.

Considerăm că această modalitate de adoptare a legilor de importanţă maximă nu este decît o încălcare a principiului separării puterilor în stat, echivalînd cu subminarea unui raport echilibrat între puterile statului. Este periclitat rolul de legiferare ca funcţie de bază a Parlamentului, prin minimalizarea conceptului de reprezentativitate. Procedura care trebuie să fie una de excepţie devine regulă în condiţiile cînd lipsesc anumite limite, astfel este subminată esenţa statului de drept.

Parlamentul a fost omis din exerciţiul de examinare, dezbateri şi legiferare a celor mai importante acte legislative, cu o intenţie periculoasă şi inadmisibilă. Guvernul a decis asupra acestei proceduri cu caracter excepţional, avînd certitudinea că un asemenea buget nu va găsi susţinere. Asumarea răspunderii poartă semnele acaparării puterii în stat.

Comuniştii din Parlamentul RM au dat votul acestui guvern într-un moment crucial, important pentru stabilitatea şi securitatea economico-financiară, socială a statului, dar nu va tolera hotărîrile ilegale şi neconstituţionale.

Sursa: www.pcrm.md

Întrevederea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin cu Ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, Edgars Rincevicis Felicitarea preşedintelui Vladimir Voronin cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte