Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la confirmarea Guvernului

|versiune pentru tipar||
PCRM / 20 ianuarie 2016
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În timpul apropiat, în Parlamentul Republicii Moldova se va desfăşura spectacolul pregătit de mult timp cu tema confirmarea Guvernului — de acum al şaselea de la 2009 pînă acum.

Ignorarea, în aprilie 2009, de către acele partide care ulterior s-au unit în aşa-numita alianţă pentru integrarera europeană (AIE) a rezultatelor alegerilor recunoscute legitime pe plan internaţional, pogromurile şi incendierea edificiilor administraţiei preşedintelui ţării şi al Parlamentului, încălcarea Legii Fundamentale la alegerea şefului statului, împărţirea hoţească a portofoliilor ministeriale şi a altor funcţii în baza principiului apartenenţei de partid, violarea Constituţiei, a legilor şi normelor ei, precum şi alte numeroase încălcări au condus la pierderea capacităţii de a conduce ţara, la transformarea ei într-o enclavă mafiotă coruptă. Corupţia şi dezmăţul au pătruns în toate sferele de activitate vitală a societăţii, înrăutăţind şi mai mult viaţa poporului.

Toate bazele democratice ale societăţii au fost supuse unui atac violent. A fost suspendată activitatea posturilor de televiziune indezirabile puterii, promovată o presiune politică şi economică asupra întregii mass-media, îngrădit dreptul la libertatea întrunirilor, a mitingurilor şi manifestaţiilor, iar faţă de participanţii acestora aplicate prigoniri şi răfuieli. Canalul public naţional de televiziune “Moldova 1”, condus în exclusivitate de Partidul Liberal, este folosit în scopuri unioniste. În acest context, e specific faptul că toate interdicţiile şi restricţiile sunt îndreptate doar împotriva partidelor şi mişcărilor de opoziţie.

În ultimă instanţă, toate acestea au condus la degradarea şi paralizia întregii activităţi economice şi sociale a ţării, la stagnarea şi chiar la distrugerea principalelor direcţii de dezvoltare a societăţii.

Participarea directă la schemele corupte a prim-miniştrilor, deputaţilor, miniştrilor, a multor personalităţi oficiale de nivel republican şi local nu ar fi fost posibilă fără sprijinul acordat lor de către fracţiunile parlamentare ale AIE-CPE. Manipulînd legile şi pe calea unei imixtiuni directe în activitatea ministerelor şi a agenţilor economici, deputaţii din partea Partidului Liberal Democrat, Democrat şi Liberal au contribuit la furtul unui miliard de euro din BEM, la înstrăinarea aeroportului Chişinău, la stabilirea neîntemeiată a unor tarife înalte la gaze, energie electrică, transport şi servicii comunale, la o răspîndire nemaivăzută a sistemului de mite şi biruri. Anume deputaţii acestor fracţiuni au votat ca să fie închise şcoli, instituţii preşcolare, spitale, cît şi pentru majorarea preţurilor la produse alimentare şi medicamente, la reducerea în masă a locurilor de muncă etc.

Rezultatul acestei tragedii naţionale este neglijarea absolut făţişă a voinţei alegătorilor, exprimată de aceştia la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Moldova a fost dezonorată în faţa întregii lumi. Evenimentele ce s-au desfăşurat în ultimul timp păreau imposibile. Grupuri mari de deputaţi din diferite fracţiuni au fost cumpărate ca o marfă de la piaţă, ca şi cum ar fi fost nişte şerbi. Spre ruşinea noastră, 14 din cei cumpăraţi s-au dovedit a fi din fracţiunea partidului nostru. Ca o turmă fără voinţă, ei s-au dus să deservească interesele celor care pe toate căile încearcă să rămînă la putere. Nu-i exclus ca aceşti cumpărători de “suflete moarte” să-şi atingă scopul.

Dar ce le vor spune aceşti deputaţi vînduţi alegătorilor săi, rudelor, prietenilor, dacă vor mai avea prieteni?! Doar, prin ceea ce au făcut, ei s-au însemnat pe sine cu pecetea lui Iuda şi nu vor putea şterge urmele ei nici pînă la sfârşitul vieţii lor.

Este important să fie subliniat şiu faptul că această cumpărare obraznică şi făţişă a unor grupuri mari de deputaţi a condus la resetarea structurii politice a Parlamentului şi ea de acum nu mai corespunde voinţei exprimate de cetăţeni la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Aceşti transfugi şi cumpărătorii lor au transformat organul reprezentativ al puterii într-un obiect de batjocură şi, ca rezultat, au făcut să fie pierdut sprijinul din partea alegătorilor.

În condiţiile ce s-au creat, absolut nu contează cine şi ce va deveni în urma acestui “bîlci” al trădărilor. Aşa sau altfel, această putere nu se va bucura de susţinerea societăţii, nu va putea să consolideze societatea, iar în loc de a se preocupa de soluţionarea problemelor de dezvoltare a statului, va continua practica sa distructivă, bazată pe principiul “împarte şi stăpîneşte”.

Uzurpînd mandatele de deputat, obţinute de partide, transfugii au lipsit Parlamentul de calităţile lui reprezentative. Aceştia şi cumpărătorii lor au transformat organul reprezentativ al puterii în piaţă, pierzînd orice sprijin din partea alegătorilor şi responsabilitatea în faţa lor.

De acum încolo, Parlamentul nu mai este reprezentant al poporului, de aceea nu are dreptul să acţioneze din numele lui.

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova consideră că ceea ce se întîmplă astăzi în jurul problemei puterii nu are nimic comun cu politica şi nu reflectă adevăratele aspiraţii ale poporului moldav. Apropiata confirmare a Guvernului nu este altceva decît o farsă.

În temeiul celor relatate mai sus, fracţiunea PCRM nu va acorda vot de încredere respectivei componenţe a cabinetului de miniştri.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la desemnarea Guvernului Sturza Moţiune simplă asupra activităţii domnului Anatolie Şalaru, ministrul apărării