Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Mesajul de felicitare al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu ocazia Zilei Victoriei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 9 mai 2017
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Mult stimaţi prieteni!

Iată că s-au scurs deja 72 de ani din acea zi luminoasă de mai, atunci cînd salvele de salut au dus în toată lumea vestea Victoriei noastre măreţe.

Au trecut 72 de ani. O întreagă viaţă de om. Însă, de fiecare dată, în ziua de 9 Mai, trăim emoţiile şi sentimentele de aceeaşi intensitate pe care le-a trăit umanitatea eliberată în ziua de 9 mai 1945.

Noi ne deplîngem rudele şi apropiaţii, dar noi deplîngem fiecare om necunoscut nouă şi care a fost victima acelui război oribil, care şi-a pus viaţa pe altarul Victoriei noastre comune.

Ne bucurăm de cerul păcii pe care-l avem deasupra capului, dar ne mai bucurăm şi de faptul că toate popoarele eliberate trăiesc în pace. Victoria ne-a învăţat să fim egoişti, să percepem lumea ca pe o zonă de responsabilitate colectivă, ca şi rezultat al implementării eforturilor colosale ale sutelor de milioane de oameni, care au plătit cu alte zeci de milioane de vieţi pentru dreptul de a nu trăi în robie.

Ziua Victoriei este sărbătoarea noastră comună, dat, totodată, foarte personală. Ea nu include nici un fel de patos în pofida caracterului grandios al evenimentelor. Poate că pentru că Victoria a adus ceea de ce are nevoie fiecare om ce trăieşte pe Pămînt — libertate, speranţă, demnitate umană. Pentru asta s-a şi luptat, de dragul acestor valori au şi învins. Oamenii au luptat cu neoamenii. Valorile au luptat cu barbaria. Bunătatea a luptat într-o bătălie istorică cu răul absolut.

Răul şi barbaria încearcă să-şi ia revanşa. Ba aici, ba acolo, apar noi fuhreri posedaţi care încearcă să revină la acea ordine de zi care a fost ştearsă din istoria umanităţii în mai 1945. Dictatura, militarismul, rasismul se deghizează, astăzi, în costume la patru ace, ajung n parlamente şi guverne generînd conflicte interne şi războaie regionale. Vrem să credem că imunitatea pusă în noi de Marea Victorie este încă puternică, că noi nu am uitat lecţiile care ni s-au oferit cu mai bine de 70 de ani în urmă, că solidaritatea noastră este mai puternică decît ura care ni se impune. Vrem să credem că noi, ca şi acum puţin peste 70 de ani, vom putea opune rezistenţă încă pînă a fi depăşit punctul ireversibilităţii, graniţa ce delimitează pacea de război, prietenia de ură, viaţa de moarte.

Anume din aceste considerente Ziua Victoriei este atît de importantă. Şi cum nu s-ar încerca discreditarea măriei sale, cum nu s-ar încerca “blurarea” ei, instituind de 9 mai alte sărbători nomenclaturiste inventate, cu anii, importanţa istorică a acestei zile nu va face decît să crească.

Noi sîntem absolut convinşi de acest lucru.
Memorie eternă celor căzuţi pe cîmpul de luptă!
Plecăciune profundă veteranilor!
Pace, bunătate şi umanism!
Felicitări cu ocazia Zilei Victoriei!

Sursa: www.pcrm.md

Poziţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova pe marginea trecerii la sistemul electoral uninominal pentru desemnarea Parlamentului Comuniştii moldoveni au consemnat eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română