Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Rezoluţia conferinţei “Doctrina social-democrată — baza dialogului social în Moldova”

|versiune pentru tipar||
PDM / 30 noiembrie 2002
Partidul Democrat din MoldovaParticipanţii la conferinţa “Doctrina social-democrată — baza dialogului social în Moldova”, iniţiind o discuţie politico-ştiinţifică în privinţa construirii în Moldova a unui stat social de drept, creării unei economii de piaţă eficiente şi dezvoltării unei puternice societăţi civice după modelul european, îşi propun drept obiectiv să contribuie la identificarea căii social-democrate de rezolvare a problemelor actuale a societăţii moldoveneşti într-un context social-politic real.

În cadrul dezbaterilor s-a constatat că R. Moldova traversează o perioadă de criză profundă, practic, în toate sferele, ceea ce îi afectează pe cei mai mulţi. Este atît o criză de resurse materiale, tehnologice şi financiare, dar şi o criză managerială, o criză a implementării mecanismelor şi instituţiilor pieţei.

Dificultăţile economice au produs şi o criză socială. Aceasta este criza perspectivelor concrete pentru viitor pe care o percep sau o trăiesc foarte mulţi concetăţeni de ai noştri. Criza socială înseamnă lipsa cronică a locurilor de muncă, a calificărilor şi specializărilor necesare economiei de piaţă, ca surse legale de venituri pentru familii. Criza socială înseamnă cvasiabsenţa mijloacelor şi mecanismelor de constituire a patrimoniului familial (locuinţă etc.). Criza socială înseamnă şi insuficienţa sistemelor care oferă educaţie sau servicii de îngrijire a sănătăţii.

Criza socială loveşte în cele mai sărace familii, expunînd unor riscuri suplimentare familiile cu venituri medii. Deşi, criza socială nu atinge direct categoria de populaţie mai avută, ea îi creează riscuri de instabilitate a statutului propriu prin multiplicarea posibilităţilor de confruntare cu interesele categoriilor lovite direct de criza socială. Polarizarea socială excesivă constituie o sursă permanentă de tensiuni sociale care pot pune în pericol pacea şi echilibrul social.

Criza autorităţilor publice, provocată în mare măsură de ultimele decizii ale organelor centrale, nu este doar o criză de autoritate, dar şi o criză de legitimitate a autorităţii lor (mai ales a celor locale). Simplul exerciţiu democratic al alegerii sau al numirii în funcţie se dovedeşte a fi insuficient dacă nu este dublat şi de responsabilitate şi profesionalism.

Criza în care se află astăzi clasa politică din Moldova are la bază criza conceptelor şi a valorilor politice fundamentale. Structura partidelor, funcţionarea lor, gradul lor de profesionalizare în actul politic se datorează crizei conceptuale. Eşichierul nostru politic în mare măsură a fost umplut de formaţiuni constituite la întîmplare sau la insistenţa cuiva, fără a se ţine cont de practica universală în materie de partide politice. La baza multor partide politice moldoveneşti au fost puse interese de moment ale unor persoane sau grupări şi nu doctrinele politice clasice.

Participanţii la conferinţă consideră că doar o politică, în toate domeniile, bazată pe principiile fundamentale ale social-democraţiei moderne poate răspunde sfidărilor şi dificultăţilor generate de schimbările din societatea de tranziţie. Doar o politică social-democrată modernă şi reformatoare, înţeleasă ca un efort susţinut şi continuu, poate fi promotorul înnoirii în R. Moldova pentru construirea şi consolidarea unor structuri democratice, politice, sociale şi economice mature, capabile să satisfacă principiile libertăţii, justiţiei şi solidarităţii; pentru construirea şi consolidarea unui sistem de securitate socială cuprinzător; pentru construirea unei solide coeziuni sociale, expresie a solidarităţii sociale; pentru izolarea şi înlăturarea tentaţiilor politice extremiste.

Conferinţa actuală este un început de dialog permanent a partidelor politice cu organizaţiile sindicale, de femei şi de tineret cointeresate, în baza principiilor social-democraţiei moderne, în stilul tradiţiilor şi practicilor europene. Partidele politice de orientare social-democrată îşi asumă responsabilitatea de a elabora şi propune, în baza principiilor enumerate, un mesaj comun pentru populaţie; de a crea un climat pozitiv de colaborare între societatea civilă şi clasa politică; de a asigura un dialog social în ţara noastră.

Participanţii la conferinţă se adresează către toţi adepţii doctrinei social-democratice din Moldova cu îndemnul de a contribui la consolidarea forţelor pentru realizarea unui proiect al acţiunilor politice acceptat de către toţi ca o alternativă social-democrată marxism-leninismului şi neoliberalismului radical.

Se susţine propunerea Partidului Democrat de a desfăşura în toamna anului 2004 a unui Forum al forţelor social-democrate şi de a elabora şi adopta în cadrul acestuia Manifestul Social-Democraţilor din Republica Moldova.

Serviciul de presă al PDM
Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova