Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia Partidului Democrat din Republica Moldova “Cu privire la libertatea mass-media în Republica Moldova”

|versiune pentru tipar||
PDM / 27 februarie 2008
Partidul Democrat din Moldova

PDM constată cu indignare, că după expirarea celor trei ani, pe parcursul cărora urma să fie implementat integral Planul de Acţiuni R. Moldova — Uniunea Europeană, în societatea moldovenească nu s-au produs schimbări pozitive şi palpabile.

PDM consideră, că în spatele declaraţiilor rezervate, făcute într-un limbaj diplomatic de factorii de decizie din UE, se ascund aprecieri evident negative ale performantelor actualei guvernări în adoptarea şi însuşirea valorilor europene. Aceasta se referă inclusiv şi la afirmaţiile Doamnei Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate, făcute în cadrul recentei vizite la Chişinău.

PDM subscrie întrutotul aprecierilor înaltului demnitar european, îndeosebi la capitolul importanţei alegerilor din 2009 pentru viitorul european al ţării noastre. In acelaşi timp, este de remarcat faptul, că nivelul libertăţii mass-media în ansamblu, şi a funcţionării IPNA Companiei “Teleradio — Moldova” în special, în repetate rânduri au fost apreciate negativ de către UE.fPDM consideră că activitatea IPNA Companiei “Teleradio — Moldova” nu corespunde standardelor europene şi nu asigură informarea echidistantă şi obiectivă a cetăţenilor Republicii Moldova printr-o concurenţă liberă de idei, a personalităţilor şi partidelor politicei) Or, este bine cunoscut faptul că în lipsa cetăţeanului informat, alegerile se transformă într-o farsă, cu un rezultat predeterminat de cei care controlează mass-media.

PDM nu doreşte ca situaţia deplorabilă existentă în asigurarea dreptului constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova la informaţie, îndeosebi prin intermediul mass-media publice, să împingă competiţia politică în străzi, favorizând pe această cale curentele politice radicale şi distructive.

PDM consideră că un asemenea scenariu convine numai forţelor politice antidemocratice, care în goana după putere sunt gata să sacrifice firava democraţie moldovenească, inclusiv viitorul european al patriei noastre.

Fiind conştient de jmportanţa menţinerii procesului politic în albia constituţională şi pro-europeană PDM cere partidului de guvernământ, care deţine toate pârghiile puterii, să renunţe la practicile anti-democratice de control asupra mass-media, saşi onoreze angajamentele cu privire la implementarea integrală a prevederilor Planului de Acţiuni Republica Moldova — Uniunea Europeană, asigurând, pe această cale, desfăşurarea democratică şi stabilă a procesului politic în perspectiva alegerilor din 2009.

Serviciul de presă al PDM
Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Deputaţii PDM au iniţiat o Moţiune simplă cu privire la politica energetică a Guvernului