Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Comunicat de presă al fracţiunii Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 8 mai 2008
Partidul Democrat din Moldova

Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova a depus la Biroul Permanent al Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii care prevede instituirea Zilei Europei ca sărbătoare oficială în Republica Moldova de rînd cu comemorarea eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit Codului muncii, 9 mai este zi de sărbătoare nelucrătoare, cu menţinerea salariului mediu. Această zi are o semnificaţie dublă. Prima este Ziua Europei, oficiată în toate statele membre şi candidate ale Uniunii Europene, celebrînd astfel reconcilierea istorică de la 9 mai 1950 care a marcat temelia construcţiei europene şi a pus bazele pentru o pace durabilă între naţiuni anterior în conflict. A doua întruchipează comemorarea eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. În timp ce aceste sărbători nu se substituie şi nu se anulează reciproc, Codul muncii prevede sărbătorirea doar unei dintre acestea.

Proiectul de lege urmăreşte asigurarea respectării dreptului la odihnă al cetăţenilor Republicii Moldova care doresc să celebreze la 9 mai şi Ziua Europei. De asemenea, prin înaintarea acestei iniţiative legislative PDM îşi propune alinierea ţării noastre la calendarul de sărbători publice al statelor membre ale Uniunii Europene.

Adoptarea acestei legi nu atrage după sine cheltuieli suplimentare, ci doar dublează valoric semnificaţia zilei de 9 mai, deoarece nu schimbă numărul total al zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Astfel ţara noastră se va alătura festivităţilor consacrate Zilei Europei, celebrate pe continentul european, accentuînd apartenenţa Republicii Moldova la marea familie europeană şi susţinînd continuarea procesului de unificare europeană.

Serviciul presă al PDM
Declaraţia-Apel Tineretului Democrat cu privire la decizia Senatului Universităţii de Stat din Moldova din data de 25 martie 2008 Declaraţia fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova privind evoluţia relaţiilor Republicii Moldova cu ţările vecine