Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM cu privire la situaţia politică în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009

|versiune pentru tipar||
PDM / 21 iulie 2008
Partidul Democrat din Moldova

PDM este un partid care pledează consecvent pentru stabilitatea politică şi concurenţa politică corectă. Considerăm că alegerile parlamentare din primăvara anului 2009 vor constitui un test decisiv pentru societatea moldovenească în ceea ce priveşte capacitatea ei de a se conforma valorilor europene şi de a avea dreptul moral de a pretinde să fie acceptată în comunitatea europeană a popoarelor democratice. Totodată, este evident că rezultatul alegerilor din primăvara anului 2009 va fi determinat nu atât de desfăşurarea campaniei electorale pe ultima sută de metri, ci de corectitudinea concurenţei politice pe durata întregului mandat al actualei guvernări.

Suntem convinşi că numai concurenţa politică corectă, în condiţiile existenţei unui spaţiu informaţional deschis şi pluralist, poate asigura stabilitatea politică în Republica Moldova şi eficienţa guvernării după alegerile din 2009. Numai în asemenea condiţii cetăţenii Republicii Moldova vor fi capabili să dea o apreciere justă a actualei guvernări şi să facă o alegere corectă în cadrul scrutinului. În acelaşi timp, este evident că orice devieri de la normele democratice, legate de alegerile din 2009, vor afecta grav perspectiva europeană a Republicii Moldova, ceea ce va constitui un risc real pentru procesul dificil de edificare a statalităţii Republicii Moldova.

Semnarea la 22 februarie 2005 a Planului de acţiuni UE-Republica Moldova a constituit o şansă unică pentru societatea moldovenească de a depăşi impasul moral şi de a-şi crea o perspectivă europeană sigură. Inclusiv, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova ce rezultă din acest Plan. Spre regret, structurile UE în repetate rânduri au constatat că actuala conducere a Republicii Moldova a ales calea de adoptare formală a multiplelor acte legislative, fără implimentarea lor în viaţa reală a societăţii. În această ordine de idei, PDM împărtăşeşte totalmente îngrijorările expuse în “Declaraţia comună: cu privire la democraţie şi libertate de expresie” a reprezentanţilor ţărilor-membre ale Uniunii Europene şi a instituţiilor europene la Chişinău din 17 iulie 2008. PDM nu face parte din rândul partidelor care se tem că nu vor depăşi pragul electoral. Totodată, este absolut inadmisibilă situaţia când fiece guvernare modifică Codul Electoral numai de dragul menţinerii la putere. Este inadmisibil faptul, când la televiziunea publică există “lista neagră” a persoanelor pe care actuala guvernare doreşte să-i izoleze de societatea moldovenească.

PDM sprijină ideea urgentării semnării unui nou acord cu Uniunea Europeană, document care va facilita cooperarea moldo-europeană pe multiple planuri. Însă cu o singură condiţie — că guvernarea îşi va asuma responsabilitatea în mod public pentru corectitudinea viitoarelor alegeri parlamentare.

De aceea, PDM cere guvernării să creeze condiţii egale de activitate pentru toţi concurenţii electorali, să renunţe la metodele de presiune asupra activiştilor partidelor de opoziţie şi să contribuie la crearea unei atmosfere de liberă concurenţă în ţară. Numai în acest caz Republica Moldova are şansa de a evolua în dialogul său cu Uniunea Europeană şi a realiza visul oamenilor de a trăi într-un stat democratic şi civilizat.

Serviciul de presă PDM
Declaraţia Tineretului Democrat privind Procesul de la Bologna Declaraţia Tineretului Democrat a PDM privind înrolarea forţată în structurile militare din Transnistria