Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia Tineretului Democrat privind Procesul de la Bologna

|versiune pentru tipar||
PDM / 21 iulie 2008
Partidul Democrat din Moldova

Procesul de la Bologna a fost adoptat de universităţile din Republica Moldova de aproape trei ani, majoritatea studenţilor şi profesorilor moldoveni nu ştiu nici acum prea multe detalii despre noul sistem de învăţămînt.

Tineretului Democrat — Organizaţia de tineret a Partidului Democrat din Moldova, analizînd armonizarea legislativă în domeniul învăţămîntului, constată că acest lucru s-a înfăptuit parţial. Tineretul Democrat remarcă că schimbările efectuate în legislaţie au fost indispensabile doar pentru aderarea la Procesul de la Bologna, dar ajustările sistemice şi cele ce ţin de mecanismele de participare competitivă în cadrul spaţiului educaţional european nu au fost bine definitivate. Evidenţiem următoarele lacune: lipsa descentralizării sistemului, a autonomiei şi guvernării instituţionale, a reformei curriculare, a mobilităţii intensificate etc. Totodată, se observă un format închis şi netransparent în procesul de înfăptuire a armonizării legislative.

Tineretul Democrat este îngrijorat din cauza nivelului prost a curricumului şi a programei universitare, expansiunea învăţămîntului superior nu este complimentată de creşterea calităţii studenţilor. În această ordine de idei menţionăm că structura actuală curriculumulară nu este flexibilă şi nu susţine mobilitatea studenţilor. Astfel, Tineretul Democrat susţine că sistemul actual de studii şi remunerare a muncii nu oferă suficientă libertate pentru excelenţă şi stimulente pentru competitivitate. În plus, dacă atragem atenţia la nomenclatorul specialităţilor şi la conţinutul catedrelor la ora actuală, chiar la universităţi cu nume din ţară atunci, remarcăm un adevărat dezastru. Această situaţie s-ar explica, inclusiv, prin faptul că Republica Moldova ar avea un sistem educaţional “de tip hibrid”, cu elemente europene, sovietice şi americane.

Tineretul Democrat atrage atenţia că 50–60% din studenţi la înmatriculare au o pregătire sub nivelul cerinţelor necesare învăţămîntului competitiv. În cadrul instituţiilor de învăţămînt superior sesizăm că baza tehnico-materială este neadecvată, în special pentru specialităţile nou deschise. Totodată, finanţarea învăţămîntului şi în domeniul cercetării este cu mult inferioară ţărilor europene. Şi aici trebuie să menţionăm, că finanţarea adecvată a învăţămîntului superior şi a cercetării universitare constituie unul din pilonii de bază privind modernizarea învăţămîntului superior în Republica Moldova. Altminteri, modernizarea învăţămîntului superior se realizează pe fundalul reformării întregului spectru sistemic statal, ceea ce nu s-a realizat cu desăvîrşire.

Tineretul Democrat susţine că sistemul educaţional autohton, în loc să devină deschis şi flexibil la cerinţele sociale, rămâne în continuare închis, nereceptiv, promovând inechităţi sociale. Subliniem faptul că dimensiunea socială a procesului educaţional în contextul integrării în spaţiul educaţional european a fost aplicată contrar obiectivelor şi stipulărilor Procesului de la Bologna.

În final, având în vedere aderarea Republicii Moldova la Procesul Bologna, dezideratul ei de a deveni un stat activ în spaţiul educaţional european, precum şi luând în considerare anumite practici de calitate înregistrate pe parcursul implementării PAUERM, Tineretul Democrat constată că sistemul moldovenesc de formare profesională nu a progresat, ci a regresat. De aceea, insistăm că este nevoie de un nou impuls şi de o nouă strategie în sfera învăţămîntului, astfel încât sistemul educaţional moldovenesc să recupereze etapele pierdute şi să elimeneze lacunele menţionate mai sus.

Departamentul Relaţii cu Publicul TD
Declaraţia Tineretului Democrat privind limitarea dreptului la liberă exprimare a opiniei din partea SIS-ului şi a Procuraturii Declaraţia PDM cu privire la situaţia politică în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009