Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Integrarea europeană a Republicii Moldova: realităţi şi perspective

|versiune pentru tipar||
PDM / 27 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova a organizat, vineri, 27 martie, o Masă rotundă cu genericul “Integrarea europeană a Republicii Moldova: realităţi şi perspective”. La lucrările conferinţei au participat preşedintele PDM, Dumitru Diacov, prim-vicepreşedintele PDM, Oleg Serebrian, preşedintele Comisiei de Economie, Coeziune Socială şi Mediu a Internaţionalei Socialiste, Christoph Zopel, membru al Parlamentului European, Dan Mihalache, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli “Uniagroprotect”, Valeriu Bulgari, doctorul în economie, coordonator de proiecte IPP, Alexandru Muravschi, preşedintele Curţii de Arbitraj şi Mediere pe lîngă Uniunea Asociaţiilor Producătorilor Agricoli “Uniagroprotect”, Ion Păduraru, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, şi Andrei Popov, Asociaţia pentru Politică Externă.

În alocuţiunea sa, Dumitru Diacov a declarat că sondajele sociologice indică faptul că cetăţenii Republicii Moldova se pronunţă în favoarea integrării europene şi că ei percep integrarea europeană ca o speranţă. “Ne bucurăm că activitatea începută de Partidul Democrat din Moldova, în 1999, astăzi dă roade concrete. Acum zece ani, guvernul reformator şi democratic al Alianţei pentru Democraţie şi Reforme a fost primul care a avut o viziune clară privind integrarea europeană a ţării noastre, acestui subiect important fiindu-i consacrat un capitol distinct în programul de activitate al Guvernului. Astăzi vedem că actuala guvernare nu-şi onorează multe angajamente, din care cauză R.Moldova este privită de către europeni cu anumite rezerve. Vedem, de asemenea, că zisul guvern «tehnocrat» slujeşte ideile marxist-leniniste, ceea ce creează multă confuzie în exterior. Noi, de fapt, trăim într-o ţară cu elemente democratice, dar nu liberă. În ajunul alegerilor parlamentare, noi credem că absenţa în viitorul parlament a unui partid ca PDM, care împărtăşeşte ideile social-democrate, va determina ca năzuinţele cetăţenilor să rămînă neîmplinite pentru o perioadă indefinită de timp”, a mai spus preşedintele Diacov.

Dan Mihalache, membru al Parlamentului European, a opinat că Partidul Democrat din Moldova are resursele de competenţă pentru a veni cu soluţii privind procesul de integrare europeană a R.Moldova. El a mai spus că există, în R.M., două elemente care nu pot fi acceptate şi care sînt în detrimentul democratizării societăţii — autoritarismul actualei guvernări şi construcţia unei relaţii de ostilitate cu una din ţările vecine, din care cauză “construcţia unei majorităţi proeuropene trebuie să fie un angajament al democraţilor”.

Preşedintele Comisiei de Economie, Coeziune Socială şi Mediu a Internaţionalei Socialiste, Christoph Zopel, a menţionat că, începînd cu 2011, problema integrării europene a R.Moldova se va pune mai accentuat în atenţia forurilor europene. În acelaşi timp, democraţii din Moldova trebuie să-şi dorească cu adevărat un stat de drept, democratic, şi să ceară, cu acest scop, ajutorul ţărilor europene: “Urez succes partidelor democratice din Republica Moldova pentru a realiza ceea ce şi-au propus”.

Prim-vicepreşedintele PDM, Oleg Serebrian, a specificat că PRCM-ul şi-a asumat, începînd cu 2004, o retorică proeuropeană, dar Republica Moldova este restanţieră la toate capitolele privind apropierea reală de Uniunea Europeană: “Guvernarea de la Chişinău a făcut foarte puţin pentru a se apropia de Europa, ţara noastră fiind în afara Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est”.

Să oprim vînzarea ţării! Denaturarea opţiunii cetăţenilor poate destabiliza situaţia social-politcă din Republica Moldova