Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Denaturarea opţiunii cetăţenilor poate destabiliza situaţia social-politcă din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 30 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova

Agresivitatea guvernării, dar şi a anumitor partide de opoziţie, care se taxează reciproc, provoacă dezorientarea cetăţenilor ceea ce poate provoca un absenteism masiv, a declarat preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, în cadrul unei conferinţe de presă. Pe acest fundal, vedem că există şi anumite interese ca lumea să fie dezorientată, or guvernarea, pentru a rămînea cu orice preţ la putere, face presiuni prin toţi şefii şi şefuleţii de care dispune. În aceste condiţii, există temeri ca această atmosferă să existe şi după alegerile parlamentare, în situaţia în care se vrea instalarea cu orice preţ a unui guvern monocrom, prin promovarea frauduloasă în Parlament a unor forţe politice care nu întrunesc sprijinul electorilor. Liderul PDM a mai specificat că, atunci cînd toate partidele democratice vor verifica procesele-verbale de la secţiile de votare, în acelaşi timp ele nu pot verifica procesul de transmitere a rezultatelor scrutinului către CEC, pe acest segment fiind interpuse structurile Departamentului Dezvoltării Informaţionale şi persoane concrete cu sarcini concrete.

Partidul Democrat din Moldova a comandat unei instituţii cu renume în domeniu un sondaj intern, rezultatele căruia diferă de sondajul făcut public recent. Astfel, comuniştii au 26% de voturi, iar datele pentru partidele democratice indică o cu totul altă stare de lucruri, începînd cu ordinea concurenţilor şi terminînd cu procentele acumulate. Dubiile privind calitatea şi rostul sondajului făcut public recent sînt confirmate şi de către faptul că aceloraşi instituţii le-a fost încredinţată efectuarea exit-pollurilor, ceea ce poate fi o acţiune de confirmare artificială a rezultatelor alegerilor. În situaţia în care există riscuri ca alegerile să fie fraudate, PDM atenţionează opinia publică asupra acestui fapt şi declară că aceasta ar denatura aşteptările cetăţenilor şi poate provoca o destabilizare a situaţiei interne social-politice.

Preşedintele Diacov a mai spus că anumite formaţiuni politice de opoziţie îşi doresc ca actuala guvernare să rămînă la putere, pentru a-şi face temele pentru alegerile de viitor. Dar respectivele formaţiuni nu iau în calcule realitatea că o guvernare democratică, după 5 aprilie, este imposibilă fără conectarea Partidului Democrat din Moldova, care în repetate rînduri a contribuit decisiv la formarea unor majorităţi democratice.

Serviciul de presă al PDM
Integrarea europeană a Republicii Moldova: realităţi şi perspective Declaraţia PDM în legătură cu manifestaţiile de protest din Chişinău din 7 Aprilie 2009