Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM în legătură cu manifestaţiile de protest din Chişinău din 7 Aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PDM / 7 aprilie 2009
Partidul Democrat din Moldova

PDM consideră că revolta spontană a cetăţenilor Republicii Moldova care s-a revărsat pe străzile Chişinăului este determinată de comportamentul anti-democratic al PCRM pe durata aflării sale la putere. PDM împărtăşeşte opinia celora care consideră că votul cetăţenilor Republicii Moldova din 5 aprilie curent a fost unul fraudat. Pe parcursul campaniei electorale PDM în repetate rânduri a atenţionat opinia publică din Republica Moldova asupra pericolului fraudei electorale, îndeosebi după ce CEC a inclus pe listele electorale cu peste 146 mii de alegători mai mult decât la alegerile din 3 iunie 2007.

În situaţia creată, PDM consideră că problema principală este de a nu admite ieşirea situaţiei de sub control şi degradarea ei în confruntări violente de stradă. PDM este indignat de faptul că deja în seara 6 aprilie poliţiştii în civil au organizat o serie de provocări, iar Procuratura Generală s-a grăbit să intenteze dosare penale pentru iniţiatorii acestei acţiuni civice de protest. Declaraţiile stupide cum că acţiunile de protest sunt inspirate din exterior vorbesc despre faptul că PCRM este un partid anti-democratic, care caută duşmani printre propriii cetăţeni.

PDM consideră că acţiunile de protest din 2009 nu trebuie să aibă soarta celor din 2002, când energia acţiunilor de protest a fost conştienta orientată în gol. Pentru depăşirea situaţiei de criză PDM propune următoarele:

  1. Anunţarea alegerilor parlamentare repetate în baza unor liste electorale verificate, care vor include pe cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi pe teritoriul ţării în ziua scrutinului;
  2. Demiterea conducerii IPNA Companiei “Teleradio-Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, noua componenţa ale lor for fiind desemnată la propunerea societăţii civile.
  3. Instituirea unei Coaliţii Civice cu participarea societăţii civile şi a partidelor politice, de monitorizarea alegerilor anticipate.

PDM cheamă la consultări urgente ale reprezentanţilor partidelor politice pentru opoziţie cu reprezentanţii societăţii civile în scopul menţinerii manifestărilor de protest într-o albie paşnică. PDM avertizează actuala conducere a Republicii Moldova, că orice recurgere la forţă, sau la răfuieli cu persoanele incomode, va lipsi PCRM de orice legitimitate şi va provoca o stare de haos politic în ţară. Or, în acest caz, întreaga responsabilitate pentru acţiunile de violenţa va reveni actualei conduceri a ţării.

Sursa: www.pdm.md
Denaturarea opţiunii cetăţenilor poate destabiliza situaţia social-politcă din Republica Moldova Dumitru Diacov: “Ar fi bine ca comuniştii să accepte candidatul opoziţiei la funţia de preşedinte al ţării”