Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Dumitru Diacov: “Marian Lupu va fi preşedinte al Republicii Moldova”

|versiune pentru tipar||
PDM / 19 octombrie 2009
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, şi-a exprimat convingerea că Marian Lupu va deveni preşedinte al Republicii Moldova: “Mai devreme sau mai tîrziu, oricum Lupu va deveni preşedinte. Ori acum, ori în urma alegerilor parlamentare anticipate, Marian Lupu va fi ales preşedinte”, a declarat astăzi Dumitru Diacov în cadrul unei conferinţe de presă, specificînd, în acelaşi timp, că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate care ar compromite stabilitatea politică din ţară.

Dumitru Diacov a mai spus că a avut patru întrevederi cu Vladimir Voronin în problema alegerii şefului statului: “I-am solicitat să depăşească propriile ambiţii şi să cheme colegii de partid din Parlament să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu”. Totodată, preşedintele de onoare a mai menţionat că în urmă cu o lună a discutat cu mai mulţi deputaţi comunişti, care erau gata să voteze pentru Lupu la acel moment, doar că aceştia aşteptau să vadă şi care va fi decizia lui Vladimir Voronin. “În ultima perioadă toţi au închis telefoanele, nimeni nu doreşte să discute. Probabil poartă discuţii în cadrul partidului”, a ţinut să precizeze Dumitru Diacov, lăsînd să se înţeleagă că nici PDM şi nici AIE nu au primit niciun răspuns concret. Liderul onorific al PDM a spus că “alegerile parlamentare anticipate ar constitui o problemă pentru comunişti care riscă să acumuleze mai puţine sufragii şi acest lucru îl recunosc şi mulţi deputaţi comunişti cu care am discutat. În acelaşi timp, cunosc personal vreo 16–17deputaţi comunişti, care realizează ce pericole pentru Republica Moldova ar apărea în cazul anticipatelor şi care sînt gata să voteze cu Marian Lupu”.

Solicitat de jurnalişti să spună de ce Alianţa pentru Integrare Europeană nu a înaintat şi o altă candidatură la funcţia de preşedinte, pentru a debloca problema alegerii şefului statului, Dumitru Diacov, a declarat că “AIE nu a înaintat un al doilea candidat, care ar acumula zero voturi, pentru că toată lumea face glume deja pe seama candidaţilor de formă. În Constituţie nu se formulează expres că alegerea şefului statului se face obligatoriu pe bază de alternativă. Ne vom adresa Curţii Constituţionale pentru a face o interpretare a legii la acest capitol şi vom acţiona în conformitate cu decizia Curţii”.

Sursa: www.pdm.md

Deideologizarea şi depolitizarea studierii istoriei în şcoli Adresarea Partidului Democrat din Moldova