Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM privind constituirea Consiliului Naţional pentru participare de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 3 februarie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova salută înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Participare pe lîngă Guvernul Republicii Moldova.

Dialogul dintre Guvern şi Societatea Civilă, implicarea activă a ONG-lor în procesul de luare a deciziilor referitoare la cele mai stringente probleme ale RM, urmează să ia forme instituţionale concrete, să se transforme într-un mecanism funcţional de interacţiune.

În acest sens, activitatea de mai departe a Consiliului, stabilirea obiectivelor prioritare, concentrarea resurselor şi eforturilor pe direcţiile principale, sunt factorii ce vor determina succesul şi obţinerea rezultatelor concrete.

Pentru Partidul Democrat din Moldova, subiectul consolidării Societăţii Civile, implicării acesteia în procesul decizional şi de guvernare, are o importanţă deosebită. Marian Lupu, în calitatea anterioară de speaker al Parlamentului, a stabilit una din priorităţile legislativului anume comunicarea şi cooperarea cu societatea civilă, inclusiv cu ONG-le din stînga Nistrului.

Adoptarea în unanimitate a Concepţiei pentru cooperare dintre Parlament şi Societatea Civilă, în anul 2005, crearea mecanismului de consultări sistematice cu reprezentanţii ONG-lor din RM, a fost o realizare practică a cooperării dintre putere şi societatea civilă. Acesta devenind şi primul proiect de success din cadrul Concepţiei de cooperare.

În 2008, Parlamentul a aprobat Strategia Naţională de Dezvoltare a Societăţii Civile din Republica Moldova pentru perioada 2008–2012. Crearea Consiliului pentru participare pe lîngă Guvernul RM este prima realizare practică pe calea implementării Strategiei aprobate în cadrul Parlamentului acum doi ani.

Succesul depinde de mai mulţi factori. Considerăm că este necesar de atras atenţia anume asupra celor care sunt de principiu şi cu o semnificaţie fudamentală.

Partidul Democrat din Moldova va depune efort maxim întru crearea condiţiilor favorabile pentru participarea reprezentanţilor societăţii civile în procesul de luare de decizii, în actul guvernării. În acest context, crearea Consiliului de participare este o primă realizare în direcţia corectă.

Sursa: www.pdm.md

Declaraţia PDM cu privire la dezinformarea legată de poziţia partidului privind tarifele Declaraţia reprezentanţilor a 23 de organizaţii teritoriale ale PSD şi membri ai Consiliului Naţional al PSD