Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 24 martie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Presa vorbeşte despre noi incidente antisemite, care au avut loc săptămâna trecută, în Chişinău. Pe de o parte, am fost martorii acţiunilor de protest, a unui grup de tineri, împotriva fondului de binefacere “Dorledor”, iar pe de altă parte, am putut citi materiale antisemite publicate pe site-ul oficial al Asociaţiei Sfintei Matrona din Moscova.

Deşteptarea antisemiţilor din capitală în preajma sărbătorii Paştelui ortodox şi a Pesah-ului, ne face să credem că extremiştii vor mai încerca să provoace reprezentanţii minorităţilor naţionale din Chişinău, dar şi din întreaga ţară. Acest fapt ne alarmează, cu atât mai mult în situaţia neglijenţei de care dau dovadă, până în prezent, reprezentanţii administraţiei publice şi organele abilitate de a opri orice manifestare de acest gen.

Pasivitatea organizaţiilor responsabile, în astfel de cazuri, este inadmisibilă. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca autorităţile publice să reacţioneze adecvat, un pogrom precum cel care a avut loc pe 7 aprilie 1903?

Evaluare politică fenomenului, care ia naştere, trebuie să ofere conducerea ţării, liderii Guvernului şi a Parlamentului. Toleranţa excesivă a organelor de stat, pentru antisemiţi şi extremişti înseamnă impunitate şi îi stimulează spre noi manifestaţii. Majoritatea de guvernământ trebuie să condamne astfel de acţiuni antisemite şi să elimine orice suspiciuni de complicitate în ascunderea acestor fapte.

Partidul Democrat din Moldova dezaprobă cu fermitate şi va dezaproba orice formă de intoleranţă religioasă, ură sau extremism. Noi nu vom permite ca ţinuturile Republicii Moldova să redevină scena unor confruntări între grupuri etnice, culturi sau religii. Partidul Democrat va depune toate forţele pentru eradicarea antisemitismului şi a altor forme de extremism religios în Moldova.

În acest context, cerem o anchetă urgentă privind toate incidentele de antisemitism şi sancţionarea celor care se fac responsabili.

Serviciul de presă al PDM

Neratificarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, înseamnă perpetuarea atitudinii discriminatorii Valentina Popa — o moldoveancă talentată cu suflet mare