Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia Partidului Democrat din Moldova în legătură cu situaţia AIE

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 aprilie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Problema participării ostaşilor moldoveni la parada de 9 mai la Moscova a trezit discuţii aprinse în societate şi în Alianţa pentru Integrare Europeană. Ele au pus în evidenţă unele divergenţe serioase între componentele coalţiei de guvernare şi în mod repetat le-au făcut publice.

Aceasta nu este prima situaţie de acest gen în alianţă, au fost şi altele, dar de astă dată s-a ajuns prea departe. Limbajul folosit şi modul de a-şi promova poziţiile în public, cu invinuiri şi ameninţări reciproce, demonstrează că AIE a intrat într-o fază periculoasă şi numai întreprinderea unor măsuri urgente este de natură să readucă la normalitate situaţia din interiorul coaliţiei.

În legătură cu situaţia creată, PDM declară:

Alianţa pentru Integrare Europeană a fost creată de către formaţiuni politice, care au viziuni diferite asupra unor probleme. Această stare de lucruri se cunoştea de la bun început şi, în principiu, este caracteristică aproape oricărei coaliţii. Din acest considerent, pentru a fi stabile şi eficiente, coaliţiile îşi concentrează eforturile asupra soluţionării acelor probleme, care sînt tratate la fel de către componentele alianţei şi, evident, nu provoacă contradicţii. Subiectele care pot provoca contradicţii sînt eliminate din agendă.

PDM a insistat asupra acestei formule de la bun început, pe toată perioada de existenţă a AIE, şi astăzi îşi reconfirmă din nou poziţia: Alianţa trebuie să-şi mobilizeze întregul potenţial şi toate forţele pentru a rezolva problemele fundamentale ale societăţii moldoveneşti. În opinia noastră, prioritare în acest sens sînt problemele de ordin social şi economic, cele ce ţin de asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor noştri, de funcţionarea instituţiilor democratice în ţară, de dezvoltarea infrastructurii etc. Este vorba despre ceea ce noi numim europenizare şi modernizare a Republicii Moldova. AIE a fost creată anume pentru aceste scopuri şi doar soluţionarea acestui tip de probleme oferă conţinut şi relevanţă coaliţiei de guvernare.

Constatăm, cu regret, că eforturile PDM de a direcţiona eforturile AIR spre soluţionarea problemelor cu adevărat importante, prioritare, ale statului şi ale societăţii nu tot timpul sînt susţinute pe deplin.

Situaţia se agravează şi din cauza că, în pofida eforturilor repetate ale PDM, Alianţa aşa şi nu a reuşit crearea unui mecanism eficient de coordonare a acţiunilor membrilor săi şi nici de adoptare sau enunţare a unor decizii comune, cu titlu obligator pentru toţi membrii alianţei de guvernare. Ultimele evenimente au demonstrat că lipsa unor asemenea mecanisme poate avea un caracter dramatic.

Partidul Democrat din Moldova a mers la alegerile din 29 iulie cu lozinca de a se pune capăt războiului politic. Astăzi din nou ne convingem că această lozincă nu numai că nu-şi pierde din actualitate, dar este principalul obiectiv al clasei politice din Moldova. Noi chemăm să terminăm războiul între dreapta şi stînga politică, între “patrioţi” şi “trădători”, între “statalişti” şi “unionişti” etc. Astăzi sîntem nevoiţi să adresăm acest mesaj şi colegilor din AIE, rivalitatea cărora poate conduce la consecinţe iremediabile.

Partidul Democrat din Moldova consideră că, ţinînd cont de situaţia creată, membrii AIE pot şi trebuie să întreprindă acţiuni pentru a readuce la normalitate situaţia din AIE. Cheia succesului în acest sens presupune de a acţiona pe trei dimensiuni:

PDM îşi exprimă convingerea că aceste măsuri, urmate de acţiuni ferme de implementare a lor, vor da rezultatele scontate. În caz contrar situaţia din AIE doar va degenera şi se va solda cu efecte negative asupra fiecărui membru al AIE, dar şi a întregii ţări.

Serviciul de presă al PDM

Declaraţia PDM în legătură cu arestul jurnalistului Ernest Vardanean Marian Lupu s-a întâlnit cu locuitorii oraşului Floreşti