Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM în legătură cu arestul jurnalistului Ernest Vardanean

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 aprilie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova este profund îngrijorat de arestul jurnalistului Ernest Vardanean miercuri, 7 aprilie, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi cere autorităţilor autoproclamatei republicii nistrene eliberarea cît mai grabnică a jurnalistului.

Lupta cu ziariştii şi oprimarea libertăţii presei nu face parte din arsenalul democraţiilor moderne. Asemenea practici sunt dezaprobate de către comunitatea internaţională, de către breasla internaţională a jurnaliştilor, ele indicînd asupra unor grave derogări de la valorile general umane şi principiile unei societăţi democratice. Libertatea de exprimare şi o presă liberă sunt esenţiale pentru buna funcţionare a acesteia.

Partidul Democrat din Moldova rămîne ataşat principiului respectării necondiţionate a libertăţii de exprimare şi va face în continuare presiuni asupra tuturor instituţiilor competente, interne şi externe să nu tolereze astfel de cazuri ci să întreprindă măsuri concrete pentru eliberarea necondiţionată a jurnalistului Ernest Vardanean.

Jurnalistul Ernest Vardanean a fost reţinut miercuri, 7 aprilie, iar două zile mai târziu o instanţă de judecată de la Tiraspol a decis prelungirea mandatului de arest. Ernest Vardanean este acuzat de serviciile secrete ale administraţiei de la Tiraspol de “trădare şi spionaj” şi riscă privaţiune de libertate de la 12 la 20 de ani.

Serviciul de presă al PDM

Marian Lupu şi Igor Corman în deplasare la Consiliul Europei Declaraţia Partidului Democrat din Moldova în legătură cu situaţia AIE