Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM salută eforturile partenerilor internaţionali de promovare a principiului soluţionării politice a diferendului transnistrean

|versiune pentru tipar||
PDM / 18 mai 2010
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova rămîne ataşat principiului soluţionării politice a diferendului transnistrean şi salută eforturile partenerilor internaţionali de promovare a acestui obiectiv, în baza principiului fundamental de respectare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. PDM salută eforturile de reluare cît mai grabnică a procesului de negocieri în formatul 5+2 şi consideră că parteneriatul în cadrul acestui format e capabil să grăbească obţinerea unei reglementări politice viabile şi comprehesive la Nistru.

Salutăm reiterarea de către Rusia şi Ucraina a ataşamentului faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Părţile au optat pentru transformarea misiunii pacificatoare în una civilă, cu mandat internaţional. Federaţia Rusă şi Ucraina şi-au exprimat disponibilitatea de a se implica în acest proces, ceea ce nu lasă loc pentru suspiciuni că Rusia ar dori să-şi menţină prezenţa militară pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, salutăm poziţia ambelor ţări în ceea ce priveşte dorinţa de a vedea regiunea transnistrenă în spaţiul juridic unic al Republicii Moldova. De aceasta depinde nu doar liniştea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, ci şi funcţionarea normală a economiei. În Declaraţie sînt trasate unele principii în baza cărora pot fi identificate căile de reglementare politică a diferendului: neutralitatea constituţională, care este stipulată în mod expres în Constituţia Republicii Moldova, crearea unui spaţiu juridic, economic şi de apărare unic etc.

Serviciul de presă al PDM

Peste o sută de tineri democraţi din Căuşeni s-au întrunit de Ziua Europei La sugestia PDM, Guvernul lansează reforma sistemului de pensionare