Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: PDM şi colegii din AIE au aşteptat, cu toată sinceritatea, venirea PCRM în şedinţă pentru a modifica Constituţia în Parlament

|versiune pentru tipar||
PDM / 12 iulie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Fracţiunile parlamentare, din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană erau pregătirte să voteze, pe data de 7 iulie, modificarea art.78 din Constituţie în Parlament, cu condiţia prezentării în şedinţă a fracţiunii parlamentare a PCRM şi susţinerii acestui proiect.

Despre aceasta a declarat preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, în cadrul întâlnirii cu alegătorii din Anenii-Noi, din 11 iulie.

Marian Lupu a menţionat că atât PDM, cât şi colegii din alianţă au aşteptat, cu toată sinceritatea, venirea comuniştilor în şedinţă pentru a modifica Constituţia în Parlament, în acest mod fiind posibilă evitarea referendumului şi economisirea banilor necesari pentru organizarea acestuia.

“Cu regret, comuniştii nu au venit în şedinţă, iar fracţiunile parlamentare din cadrul AIE au fost nevoite să voteze data referndumului, stabilind desfăşurarea plebescitului pentru 5 septembrie”, a menţionat liderul PDM.

“În această situaţie este extrem de important ca cetăţenii să se prezinte la urnele de vot şi să-şi exprime poziţia privind modalitatea de alegere a şefului statului. Cetăţenii urmează să răspundă la o singură întrebare: Sunteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea preşedintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?”, a mai spus Marian Lupu

Marian Lupu a menţionat că PDM se pronunţă pentru revenirea la sistemul de alegere a şefului statului de către popor. Potrivit lui, aceasta va permite depăşirea crizei politice profunde din Moldova, precum şi va garanta nerepetarea unei asemenea situaţiei pe viitor.

“În anul 2000 a fost instituit actualul sistemn de alegere a şefului statului de către Parlament. În această perioadă au avut loc 8 tentative de alegere a preşedintelui, dintre care 6 au picat, provocând crize politice profunde”, a mai spus liderul PDM, Marian Lupu.

El a precizat că referndumul va fi urmat, în toamna anului curent, de alegeri parlamentare anticipate şi cele prezidenţiale.

Sursa: www.pdm.md

PDM salută ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi Miniştrii Partidului Democrat promovează crearea business incubatoarelor