Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM în legătură cu împlinirea a 71 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop

|versiune pentru tipar||
PDM / 23 august 2010
Partidul Democrat din Moldova

Secolul XX a fost marcat de două războaie mondiale, care au provocat milioane de jertfe, şi a cunoscut multe retrasări de hotare, urmate de dispariţia anumitor state şi de apariţia unor state noi. Protocolul secret al Tratatului de neagresiune soveto-german, din 23 august 1939, numit mai apoi Pactul Molotov-Ribbentrop, care a stipulat împărţirea Europei în sfere de inflenţă între URSS şi Germania hitleristă, este doar unul din evenimente triste ale perioadei respective.

Epoca restructurării şi transparenţei în URSS, demarată în anul 1985, a permis accesul la multe documente istorice, anterior secretizate. În societate au început să fie discutate diferite probleme şi, în consecinţă, pe 24 decembrie 1989, deputaţii Sovietului Suprem al URSS, cu participarea deputaţilor din partea RSS Moldovenească, au condamnat Protocolul secret soveto-german din 1939.

Înfrîngerea fascismului în cel de-al doilea război mondial, alături de semnarea de către URSS şi România a unor acorduri bilaterale privind rezultatele războiului, au lipsit Pactul din 1939 de orice importanţă practică. În acelaşi timp, proclamarea independenţei Republicii Moldova, în august 1991, a anulat definitiv pentru poporul nostru toate consecinţele Pactului Molotov-Ribbentrop.

Noi, cetăţeni ai Republicii Moldova, trebuie să ne cunoaştem istoria. Fiecare dintre noi trebuie să aibă o poziţie civică în raport cu evenimentele dramatice din trecutul nostru istoric comun. În societate trebuie să fie promovată cultura unui dialog civilizat, în bază de argumente, şi să se pună accentele pe elaborarea unui consens social în baza aspiraţiilor europene, care ne unesc pe noi toţi. În acelaşi timp, PDM consideră că evaluarea trecutului istoric nu trebuie să fie folosită în contextul unor interpretări speculative, care pun la îndoială statalitatea Republicii Moldova.

Un document mort din punct de vedere juridic, Pactul din 1939 nu trebuie să ajungă pe postul unei bîte în bataliile politice interne, care să divizeze societatea în “ai noştri” şi “ai lor”. Istoria nu trebuie să fie discutată pe baricade!

PDM consideră că, schimbările politice din 29 iulie 2009, le oferă o şansă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova de a vedea cum lucrurile se schimbă în bine, cum Republica Moldova devine cu adevărat un stat de drept, democratic. PDM face apel către toţi cetăţenii ţării să-şi consolideze eforturile anume pentru atingerea acestui scop nobil, iar trecutul nu trebuie să ne întunece viitorul.

Sursa: www.pdm.md

PDM sprijina ideea formarii unui staff comun pentru referendumul constituţional Declaraţia Serviciului de presă al PDM