Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM va promova un proiect de lege pentru susţinerea tineretului studios

|versiune pentru tipar||
PDM / 1 octombrie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a vizitat astăzi căminul studenţesc Nr.11 al Universităţii de Stat din Moldova, unde a avut o întrevedere cu studenţii facultăţilor de Economie şi Ştiinţe Politice.

Vizita a avut loc la iniţiativa studenţilor, care au solicitat o discuţie cu liderul democrat privind principalele tendinţe de dezvoltare economică a ţării, precum şi ale politicii moldoveneşti.

Marian Lupu a adresat felicitări studenţilor USM cu prilejul zilei de naştere a Universităţii, care coincide cu jubileul de 80 de ani de la formarea sistemului de învăţământ superior din Moldova.

Liderul PDM i-a informat pe studenţi şi despre iniţiativele pe care partidul le-a elaborat în susţinerea tineretului studios, în baza propunerilor înaintate de către aripa tânără a formaţiunii.

Statistica arată că din 96,6 mii de absolvenţi au fost angajaţi aproape 1200 de oameni, sau 1,3%. Datele din ultimii 10 ani demonstrează că aceste cifre nu sunt o consecinţă a crizei economice. În ultimul deceniu, în Moldova au fost repartizati la lucru circa 13–15% din absolventii instituţiilor superioare de învăţămînt. De asemenea, potrivit calculelor experţilor la această oră 10% din tineri sunt angajati neoficial, iar salariul lor nu depaseste 50% din salariul mediu pe economie.

Printre cauzele care au dus la o asemenea situaţie este refuzul angajatorilor de a accepta o persoană fără experienţă şi tentinţa în creştere de a angaja fără carte de muncă, la negru.

În aceste condiţii, potrivit lui Marian Lupu, tinerii democraţi, propun ca, la nivel normativ, să se opereze schimbări în legislaţie, astfel ca tinerii studenţi la zi şi la prima facultate, angajaţi în câmpul muncii, să fie scutiţi de impozitul pe venit, de palata impozitului pentru asigurarea mediacala obligatorie şi a impozitului pentru asigurarea socială de stat.

Marian Lupu a subliniat că, potrivit estimărilor, acest proiect va contribui la reducerea contabilităţii duble şi la legalizarea mai multor angajaţi la negru. “Tinerii vor avea de câştigat în urma acestei iniţiative oferte mai generoase din partea angajatorilor atât în plan financiar, deoarece în lipsa impozitelor, salariile vor creşte, dar şi în plan profesional”, a afirmat preşedintele PDM.

Marian Lupu a declarat că acest proiect de lege va fi unul printre primele documente pe care PDM le va înainta viitorului legislativ pentru examinare.

La finalul întrevederii, în contextul solicitării studenţilor privind îmbunătăţirea condiţiilor de trai în cămin, Marian Lupu a anunţat că va dona căminului un televizor şi va asigura instalarea reţelei WI FI pentru acces la internet.

Sursa: www.pdm.md

PDM are fracţiune în Consiliul Municipal Bălţi PCRM nu mai vrea integrare in Europa. Comuniştii merg împotriva poporului