Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PCRM nu mai vrea integrare in Europa. Comuniştii merg împotriva poporului

|versiune pentru tipar||
PDM / 4 octombrie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Comentariul serviciului de presă al PDM

După ce timp de 8 de ani, aflaţi la guvernare, partidul comuniştilor ne convingea că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană este o prioritate în politica externă a statului şi că o altă cale pentru dezvoltarea ţării nu există, acum PCRM şi-a schimbat macazul. Recent, liderul comunist, Vladimir Voronin a uimit societatea şi experţii politici prin lansarea unor reproşuri dure în adresa Uniunii Europene, faţă de care zice că “are mari pretenţii”.

Mai mult, în cadrul Forumului din Chişinău a politicienilor, antreprenorilor şi experţilor din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova, discursul liderului comunist a căpătat o întorsătură — cu totul neaşteptată, Voronin declarând că “un adevărat salt spre modernizare a Moldovei este posibil exclusiv în baza proiectului de integrare în spaţiul postsovietic”.

După opt ani, timp în care comuniştii ne convingeau că depun maximum eforturi pentru avansarea Moldovei în parcursul european, Voronin recunoaşte că, defapt, PCRM doar a mimat cu succes acest exerciţiu şi acum, în încercarea febrilă de a fi pe placul Moscovei, propune abandonarea ideii de integrare europeană şi adoptarea căii de integrare în uniunea Rusia-Ucraina-Belarus. “ Ezitările şi pendulările dintro parte în alta se apropie de sfârşit. În locul romatisumului infantil vine pragmatisuml şi înţelegerea responsabilă, atât a intereselor naţionale cât şi a celor integraţioniste”, afirmă Voronin.

Aceste declaraţi, vin să confirme, încă odată, lipsa unei coerenţe în politica promovată de către comunişti, care, pe parcursul anilor au dat dovadă de incapacitate de a menţine un dialog coerenet multilateral şi de a promova o politică externă armonioasă, neglijând adevăratele interese ale Republicii Moldova.

Ca urmare a intoleranţei lui Voronin, Moldova a trecut prin crize profunde, iar disensiunele provocate pe exterior au cauzat pierderi enorme atât economiei naţionale, cât viitorului ţării. Ecourile acestei politici nechibzuite şi lipsite de pragmatism sunt resimţite până în prezent.

În prezent, asistăm la o nouă aventură în stil comunist, care presupune renunţarea la ideea integării europene şi adoptarea unei noi retorici, care, de fapt, presupune un regres, care va arunca Moldova cu cel puţin 10 ani în urmă.

Pe acest fundal, incapacitatea acestui partid de a efectua reforme interne, de a se moderniza, şi ce-i mai important, de a urma o linie dreaptă în promovarea ideilor naţionale, trezesc îngrijorare.

Oare un asemenea partid doresc oamenii să vadă la cârma ţării? A venit timpul ca însăşi oamenii să decidă dacă vor să fie conduşi de un partid care pendulează în funcţie de interesele unui grup de pseudopatrioţi, care în dorinţa de a reveni la putere pun sub semnul întrebării viitorul European a Moldovei! A venit timpul ca oamenii să decidă dacă vor ca în ţara noastră fiecare familie, fiecare om să aibă şansa la o viaţă demnă, o şansă să trăiască întrun stat democratic, unde fiecărui cetăţean îi este garantat dreptul la un viitor mai luminos şi dreptul de a trăi întro Europă unită!

Astăzi procesul de reformă, de transformare a ţării după modelul european este din nou ameninţat! Tocmai pentru ca să nu privăm Moldova de şansa de modernizare, pentru şansa unei vieţi mai bune, Partidul Democrat va depune eforturi pentru menţinerea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova!

NB: Conform tuturor sondajelor peste 60% din populaţie doreşte integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeană.

Sursa: www.pdm.md

PDM va promova un proiect de lege pentru susţinerea tineretului studios Consilierii PDM din consiliul or.Codru au cerut reviziuirea deciziei Consiliului orăşănesc privind atribuirea denumirii str. Vila Antonescu