Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu a discutat la Moscova subiectul dezvoltării relaţiilor bilaterale la nivel parlamentar

|versiune pentru tipar||
PDM / 8 februarie 2011
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, preşedinte interimar al Republicii Moldova s-a întors din vizita în Federaţia Rusă. La Moscova Marian Lupu a avut întrevederi cu omologul său, Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grîzlov, cu care a abordat subiectul dezvoltării relaţiilor bilaterale la nivel parlamentar.

“Am constatat că în anii 2005–2009 a fost pus la punct tot instrumentarul în ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile ruse. Pe parcursul anului trecut, această colaborare a cunoscut o dinamică negativă”, a declarat Marian Lupu în cadrul unui briefing de presă susţinut astăzi.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, relaţiile dintre Chişinău şi Moscova “trebuie să aibă o nouă etapă”. “În perioada 2009–2010, nu s-a întrunit niciodată Comisia interparlamentară RM-FR şi nici Grupul parlamentar de prietenie. Este nevoie să punem în aplicare instrumentele de comunicare la nivel de Parlament. Vor fi formate grupurile de prietenie din partea ambelor state şi vom avea activităţi comune şi în cadrul comisiilor parlamentare”, a menţionat Marian Lupu.

Potrivit liderului democrat, cei doi oficiali au convenit ca, pe parcursul lunii februarie, Parlamentul Republicii Moldova va finaliza componenţa Grupului de prietenie şi a Comisiei de colaborare interparlamentară. Structurile moldo-ruse ar urma să-şi înceapa activitatea în luna martie fie la Moscova, fie la Chişinău.

“Este un lucru important pentru noi, pentru ca relatiile cu Federatia Rusa poarta un caracter strategic”, a spus Marian Lupu.

În altă ordine de idei, Marian Lupu a subliniat că “Rusia nu a încercat niciodată să se implice în treburile politice ale R. Moldova. Ea a dat dovadă de atitudine corectă în relaţiile cu R. Moldova. Iar în problema alegerii şefului statului, pot să vă asigur că nici Moscova şi nici Bruxelles-ul nu au anumite preferinţe”, a mai spus şeful interimar al statului.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că viitoarea vizită oficială pe care intenţionează să o facă va fi la Bruxelles. “Interesele ţării ne obligă să acordăm atenţie tuturor direcţiilor strategice pe care le-am declarat”, a conchis Marian Lupu.

Sursa: www.pdm.md

Vitalie Vrabie este noul secretar general al PDM Marian Lupu a avut o întrevedere cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei