Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Forul organizaţiilor teritoriale TD PDM “MOLDOVA în care TINERII conduc”

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 martie 2011
Partidul Democrat din Moldova

În data de 26 martie 2011, la Chişinău, în incinta hotelului Codru, a avut loc Forumul Tineretului Democrat din Moldova. La această întrunire au venit tineri din toate cele 32 de raioane ale Republicii precum şi din sectoarele municipiilor Bălţi şi Chişinău. Tematica discuţiilor din cadrul acestui Forum s-a axat pe subiectul susţinerii tinerilor în contextul alegerilor locale.

După ce a fost intonat Imnul Republicii Moldova şi imnul Partidului Democrat, cu un scurt cuvânt introductiv la începutul şedinţei a venit domnul Victor Zubcu, preşedintele aripii de tineret al Partidului Democrat, care în continuare, în cadrul alocuţiunii sale a făcut o retrospectivă a anului 2010 punctând obiectivele şi angajamentul tinerilor democraţi de a susţine şi a promova principiile şi valorile social-democraţiei în Republica Moldova.

După aceasta, în faţa reprezentanţilor tineretului democrat din întreaga ţară a ieşit Ana Stefciuc, vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a Patidului Democrat din Moldova, care a dat citire Rezoluţiei Tineretului Democrat în contextul viitoarelor alegeri locale.

În contiunare, după o scurtă introducere, de la tribuna acestui forum domnul Andrian Buligari, Preşedintele Ligii Studenţilor Democraţi, a expus celor prezenţi Declaraţia Tineretului Democrat.

La şedinţa din 26 martie 2011 a luat cuvântul şi Preşedintele de Onoare al Partidului Democrat din Moldova, domnul Dumitru Diacov, care şi-a declarat toată sustinerea faţă de tânăra generaţie în avântul acesteia de a contribui la valorificarea potenţialului politic al Partidului spre folosul societăţii. Acesta a mentionat că anume tineretul este cel care are capacitatea de a impulsiona întreaga organizaţie republicană spre bunăstarea şi progresul întregii societăţi.

În cadrul Forumului Tineretului Democrat din Republica Moldova şi-au exprimat viziunile de viitor domnul Pavel Ianeţ, preşedintele organizaţiei locale a PD Orhei, Lena Culic, preşedintele tineretului democrat din municipiul Bălţi, Ruslan Roşca, preşedintele tinerilor democraţi din oraşul Rezina, Sergiu Reniţă, preşedintele organizaţiei teritoriale a tineretului democrat din raionul Cahul, Sergiu Curnic, candidat la primăria or. Codru, preşedintele Tineretului Democrat din acest orăşel şi Liviu Oboroc, preşedintele aripii de tineret a Patidului Democrat din sectorul Centru, municipiul Chişinău.

Printre cei care s-au numărat în prezidiul Forumului a fost şi domnul Vitalie Vrabie, Secretarul General al Partidului Democrat din Moldova, care în alocuţiunea sa a făcut o scurtă analiză a celor expuse anerior adăugând că Partidul a fost şi este pe deplin dispus să asiste tineretul democrat în procesul de consolidare la nivel regional, promiţînd în acelaşi timp toată asistenţa şi în particular pentru fiecare tânăr care se adresează la organizaţia teritorială a Partidului Democrat.

La finalul acestei întruniri deosebite, în faţa tuturor celor prezenţi a luat cuvântul Excelanţa Sa, Preşedintele Interimar al Republicii Moldova, Preşedintele Legislativului moldovean şi Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Marian Lupu. În discursul ţinut de Domnia Sa acesta a reiterat poziţia conducerii Partidului de a promova fiecare tânăr capabil din cadrul formaţiunii în posturile de decizie din întreaga ţară. În acelaşi timp, Preşedintele Marian Lupu a transmis tinerilor un mesaj clar de consolidare şi de susţinere adăugând că tineretul reprezintă o prioritate în cadrul Partidului Democrat orice iniţiativă aripii tinere fiind atent studiată şi examinată cu cea mai mare seriozitate de liderii acestei formaţiuni politice.

Comunicat de presă

Tineretul Democrat pledează pentru o implicare mai activă a tinerilor în procesele decizionale şi viaţa politică din Moldova. În acest scop, bordul de conducere a organizaţiilor teritorale al Tineretului Democrat al PDM a adoptat, în cadrul unui forum naţional, o rezoluţie şi o declaraţie, care stipulează opţiunile punctate ale tinerilor.

Preşedintele TD PDM, Victor Zubcu, a declarat că tinerii sunt o forţă, în cadrul PDM, şi merită să fie promovaţi mai activ în organele de conducere a partidului, atât la nivel central, cât şi local.

“Solicităm ca toate structurile teritorile — raionale, municipale, orăşeneşti, sectoriale, locale să includă în birourile de conducere ale partidului reprezentanţi ai Organizaţiei de Tineret, obligatoriu fiind preşedintele Organizaţiei de Tineret”, a afirmat Zubcu, cu referire la rezoluţia adoptată.

De asemenea, bordul organizaţiilor teritoriale ale TD PDM a solicitat ca tineretul să fie reprezentat pe listele de candidaţi ale partidului în cadrul alegerilor locale generale, ţinându-se cont, inclusiv, şi de poziţionarea pe liste ale acestora.

Conducerea PDM, prezentă la forum, a salutat opţiunile tinerilor, afirmând că, în contextul alegerilor locale generale din anul 2011, tinerii democraţi vor avea şanse reale de a se afirma.

“Organizaţia de tineret este motorul fiecărui partid. Datoria noastră este să le oferim şanse de a se realiza în cadrul acestuia”, a afirmat preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. Diacov a remarcat că, în cadrul Partidului Democrat, sunt mai multe exemple când lideri ai organizaţiilor teritoriale de tineret au fost promovaţi în posturi de conducere al organizaţiilor teritoriale al PDM. Acest exemplu poate fi raportat la PDM Orhei, PDM Centru din mun. Chişinău, PDM Botanica etc.

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a subliniat că tinerilor le vor fi create posibilităţile de afirmare, inclusiv prin includerea reprezentanţilor organizaţiilor de tineret pe listele electorale în consiliile locale, bazându-se pe principiul că pe primele poziţii să fie câte un exponent al TD. Totodată, liderul democrat a accentuat necesitatea înaintării unor candidaturi destoinice. “Principiul promovării mediocrităţilor şi eliminării personalităţilor nu poate şi nu va fi aplicat în PDM. Vom insista ca toţi candidaţii din partea partidului să fie personalităţi puternice, inteligente”, a declarat Marian Lupu.

La Forumul TD al PDM au participat cca 200 de delegaţi, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai organizaţiilor teritoriale de tineret, liderii PDM, deputaţi, miniştri.

Tineretul Democrat, organizaţia de tineret al PDM a fost fondată în 1998 din iniţiativa reprezentanţilor tinerei generaţii din cadrul Partidului Democrat, care doreau să se implice mai activ în transformările ce aveau loc în societate. Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat din Moldova — “TINERETUL DEMOCRAT” (TD) este o organizaţie internă constituita din membri şi simpatizanţi ai PDM, care nu au împlinit vârsta de 30 de ani şi care doresc să activeze în această organizaţie.

În prezent TD al PDM numără cca 5000 de membri.

Sursa: www.td.md

Rezoluţia Tineretul Democrat Perspectiva tinerilor — Perspectiva Republicii Moldova