Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia Partidului Democrat din Moldova adoptată în cadrul şedinţei lărgite a activului PDM, din 28 aprilie 2011

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 aprilie 2011
Partidul Democrat din Moldova

Dragi compatrioţi!

Stimaţi oameni ai muncii!

Partidul Democrat din Moldova Vă aduce sincere felicitări cu prilejul Zilei internaţionale a solidarităţii oamenilor muncii! Au trecut 125 de ani de când muncitorii americani au început lupta pentru ziua de muncă de 8 ore, a trecut mai mult de un secol de luptă a clasei muncitoare pentru drepturile sale. Astăzi, această zi este marcată în 142 de ţări ale lumii.

Principala realizare a luptei seculare pentru drepturile clasei muncitoare este apariţia statului social, în care oamenii muncii au drepturi protejate de lege, au acces liber la educaţie şi servicii de sănătate, beneficiază de servicii calitative din partea statului. Un puternic efect suplimentar al acestei lupte grele, pe altarul căreia au fost depuse multe jertfe, a devenit mişcarea, pe scară mondială, pentru drepturile universale ale omului, pentru protecţia păturilor social-vulnerabile ale populaţiei. Rezultatele acestor eforturi comune sunt bine cunoscute: atât la nivel internaţional, cât şi la cel naţional statele au fixat drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, drepturile minorităţilor, ale copiilor, ale persoanelor cu dezabilităţi. În foarte multe ţări ale lumii aceste drepturi sunt respectate cu stricteţe. În acest context, ar fi imposibil de subestimat importanţa Zilei Internaţionale a solidarităţii muncitoreşti.

Totodată, suntem nevoiţi să constatăm apariţia unui curent de limitare a aplicării principiilor statului social, statului bunăstării comune. Asemenea tendinţe, cu regret, pot fi observate şi în Republica Moldova. Astăzi, în ziua de 1 mai, Partidul Democrat din Moldova declară ferm: noi vom lupta împotriva schimbărilor orientate spre limitarea drepturilor sociale ale cetăţenilor. Drepturile muncitorilor şi ale tuturor celor nevoiaşi trebuie să fie protejate, iar acolo unde este posibil — să fie extinse. Desigur, noi susţinem ideea promovării reformelor, pledăm pentru transformări, pentru piaţa liberă şi conştientizăm foarte bine ce înseamnă limitările de resurse. Dar, noi mai ştim şi acel adevăr, ce demult nu mai necesită confirmare — la baza stabilităţii, a bunăstării şi prosperării societăţii stă capacitatea naţiunii, a clasei sale politice de a găsi răspunsuri adecvate la provocările timpului, de a utiliza eficient resursele existente pentru soluţionarea problemelor comune. Acestea sunt principiile puse la baza unui stat social, pentru păstrarea şi promovarea cărora va lupta şi în continuare Partidul Democrat din Moldova.

În numele obiectivului de protecţie a Libertăţilor şi a Muncii, împreună cu întreg poporul Moldovei, Partidul Democrat va continua efortul de depăşire a crizei politice din ţară, de unificare a societăţii, de fortificare a statului moldovenesc, de protejare a drepturilor sociale ale oamenilor! Suntem ferm convinşi că încrederea oamenilor în clasa politică poate fi redobândită doar demonstrând prin fapte capacitatea de a gestiona eficient statul Republica Moldova.

Trăiască statul social!

Trăiască dreptul la libertatea muncii!

Sursa: www.pdm.md

Hristos a înviat! Valentina Buliga, vicepreşedintele PDM, candidat la funcţia de primar general al Chişinăului, a adresat un mesaj de felicitare prilejuit de Ziua Mondială a Libertăţii Presei