Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc: Propun să alegem în Parlament oameni şi nu liste!

|versiune pentru tipar||
PDM / 27 februarie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Criza politică din Moldova a scos la iveală mai multe probleme ale sistemului politic şi electoral, care necesită schimbări fundamentale. Mulţi vorbesc despre aceasta şi se limitează la vorbe. Vlad Plahotniuc, Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vicepreşedinte al PDM, a anunţat decizia sa de a trece la acţiuni practice în această direcţie — va insista ca în Republica Moldova să fie introdus sistemul de alegere a deputaţilor în Parlament pe circumscripţii uninominale. Înregistrarea unei iniţiative legislative în acest sens va face imposibil de evitat dezbaterea acestui model în Parlament, în mediul de experţi şi în societate.

“Cred că trebuie să introducem sistemul de votare uninominală deja către următoarele alegeri parlamentare, indiferent dacă vor fi ordinare sau anticipate, şi eu voi insista asupra acestui fapt. Conştientizez că succesul iniţiativei mele depinde de voinţa întregii clase politice. Din acest motiv, voi încerca să obţin susţinerea colegilor din Alianţă. Eu propun aplicarea în totalitate a unui sistem de alegeri prin vot uninominal, nu parţial sau mixt, cum se propunea în unele discuţii”, a menţionat Vlad Plahotniuc. Autorul iniţiativei consideră, că “cetăţenii trebuie să înţeleagă pentru cine au votat, să-şi ştie deputatul, iar ca rezultat — legiuitorul nu va mai putea să se ascundă în listele de partid”. În plus, el se arată ferm convins că trebuie să oferim posibilitatea oamenilor de a-i pedepsi prin lipsirea votului de încredere pe aceia dintre noi, care uită de responsabilităţile şi promisiunile făcute. “Sunt pregătit să-mi asum responsabilitatea în faţa alegătorilor şi chiar să risc cu propriul mandat pentru ca oamenii să obţină acest drept! Dar îmi exprim încrederea că cetăţenii mă vor aprecia după ceea ce fac pentru ei şi nu după ceea ce vorbesc despre mine oponenţii mei”, a mai subliniat, între altele, prim-vicepreşedintele Parlamentului.

Vlad Plahotniuc şi-a exprimat convingerea, că “atât actuala criză politică şi boicotarea alegerilor prezidenţiale, cât şi comportamentul huliganic al unor deputaţi se explică prin faptul, că legiuitorii nu poartă responsabilitate personală în faţa alegătorilor”. Fruntaşul democrat mizează mult pe atitudinea oamenilor faţă de această iniţiativă şi anunţă că proiectul de lege va fi suspus unor dezbateri ample cu cetăţenii, societatea civilă şi mediul politic.

Sursa: www.pdm.md

Marian Lupu şi-a exprimat regretul pentru dezinformarea tirajată ieri de unele instituţii de presă Acţiunea tinerilor democraţi din Ungheni de Dragobete “Dragostea înseamnă viaţă”