Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: Social democraţia modernă poate aduce acel nivel de trai, care să facă cetăţenii să se simtă liberi, să nu mai fie constrânşi de gândul sărăciei

|versiune pentru tipar||
PDM / 4 februarie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, preşedinte al PDM şi vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, a participat astăzi la lucrările Consiliului IS şi a avut o alocuţiune în plen, la panelul “Noul model de guvernare şi reconsiderarea rolului statului în condiţiile aprofundării inechităţii sociale şi eşecului modelului economic orientat spre piaţă şi liberalizare”. Intervenţia lui Marian Lupu s-a axat pe tema “Provocarea majoră — forjarea unei alternative autentice de stânga pentru o Societate Globală Sustenabilă”. În alocuţiunea sa, Marian Lupu a menţionat:

…La al cincilea an după criză, suntem nevoiţi să constatăm că economiile se recuperează foarte lent şi neînsemnat pentru că problemele macroeconomice se adâncesc. Şomajul creşte, salariile stagnează sau înregistrează o creştere ce nu compensează ritmul inflaţiei, fapt care conduce la redistribuirea veniturilor de la segmentele cu venituri mici spre cele cu venituri mari. Astfel cei bogaţi îşi permit să facă economii, iar cei sărăci nu pot să-şi satisfacă nevoile primare.

În cei peste douăzeci şi cinci de ani, politicile economice de liberalizare, promovate de guvernele “Third way” din ţările dezvoltate şi de instituţiile internaţionale (FMI, OMC, BM), au generat o creştere severă a inechităţii la nivel naţional şi internaţional. Mascate sub retorici gen “avantaje comparative” şi “eficienţă economică”, aceste politici impun statelor în curs de dezvoltare şi celor în tranziţie eliminarea constrângerilor regulatorii pentru corporaţii şi austeritatea fiscală odată cu reducerea programelor sociale. Astfel, se creează condiţiile propice pentru a plasa producerile “neintelectuale” în ţările mai slabe, în timp ce producerile bazate pe cunoştinţe rămân a fi localizată în ţările industrializate. În rezultat, cea mai mare parte a profitului se orientează spre top 20% din populaţia globului.

Mai mult ca atât, reformele liberale au tendinţa de a dilua democraţia prin eliminarea deciziilor importante din sfera publică. În acest fel se creează condiţii care conduc spre instabilitate şi conflicte. Şi asemenea situaţii se atestă în majoritatea ţărilor.

…Cele relatate, într-o anumită măsură, se referă şi la ţara mea, Republica Moldova. Există câteva aspecte obiective care au condiţionat situaţia socio-economică dificilă. În primul rând, se mai resimt efectele moştenirii economice sovietice, când teritoriul ţării avea un statut de “suburbie” în condiţiile planificării hiperbolizate a economiei întregului spaţiu al ex-URSS. Tot aici se încadrează şi lipsa resurselor naturale proprii, care cauzează până în prezent o puternică dependenţă de resursele energetice importate din Federaţia Rusă.

Actuala guvernare — Alianţa pentru Integrare Europeană — a preluat ţara cu o structură ineficientă a economiei şi a exporturilor, cu un nivel scăzut al tehnologiilor de producţie atât în industrie, cât şi în agricultură, cu formele organizaţiilor de producere tipice pentru epoca capitalismului “primitiv”. O problemă serioasă reprezintă şi dezvoltarea economică disproporţionată (circa 80% este concentrată în capitală), starea infrastructurii şi sfera de formare profesională (doar 30% din absolvenţi urmează şcoli cu profil tehnic) şi altele. De asemenea, exodul forţei de muncă calificate, alături de limitările de infrastructură, reprezintă cele mai importante probleme care împiedică atât investiţiile interne, cât şi fluxul investiţiilor străine în sectorul real.

…În context, vreau să menţionez rolul Partidului Democrat din Moldova, pe care am onoarea să-l conduc. PDM este unica forţă politică de orientare social-democrată, aflată la guvernare în cadrul coaliţiei, astfel fiind garantul orientării sociale a reformelor din ţară. Noi, democraţii moldoveni, pledăm pentru ca economia noastră să fie eficientă şi concurenţială, cu respectarea drepturilor cât ale business-ului, atât şi ale consumatorilor. Noi lucrăm pentru ca ponderea remitenţelor în PIB să se reducă, iar creşterea economică să fie una durabilă, bazată pe tehnologii moderne şi cunoştinţe, pe atragerea investiţiilor externe, dar şi interne pentru crearea de noi locuri de muncă bine plătite.

…Din tot ce am expus, se desprinde concluzia că anume forjarea unei alternative autentice de stânga pentru o Societate Globală Sustenabilă (SGS) şi este provocarea majoră. E nevoie de a reconsidera modelul de dezvoltare economică pentru noua societate (SGS) şi de a dezvolta noi strategii economice şi sociale.

Şi doar social democraţia poate găsi soluţiile aceste probleme pentru că este singura doctrină politică ce pune în centrul său binele comun al colectivităţii, al oamenilor. Social democraţia modernă poate aduce acel nivel de trai, care să facă cetăţenii să se simtă liberi, să nu mai fie constrânşi de gândul sărăciei. Social democraţia este cea care pune accentul pe solidaritate şi face politica oamenilor.

Criza recentă a economiei capitaliste a lansat o provocare fără precedent pentru cei care cred în democraţie. Democraţia este inevitabilă pentru că este posibilă. Şi rezultatele scrutinelor electorale din tot mai multe ţări ale lumii denotă că social democraţia redevine curentul politic majoritar. De aceea mă mândresc că Partidul Democrat din Moldova face parte din această mare şi puternică familie — Internaţionala Socialistă. Sunt încrezător că împreună vom găsi soluţiile necesare pentru că noi, social democraţii, suntem viitorul umanităţii.

Sursa: www.pdm.md

Activiştii Partidului Democrat din sectorul Botanica şi-au stabilit priorităţile pentru anul curent PDM va avea o colaborare cu socialiştii portughezi