Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: Dacă premierul recurge la scandalizare, pregătind astfel un vot PLDM-PCRM, va distruge AIE

|versiune pentru tipar||
PDM / 13 februarie 2013 | 
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Parlamentului, liderul PDM, Marian Lupu, îi solicită colegului de alianţă, premierului Vlad Filat să nu tensioneze situaţia din ţară. În cadrul unui briefing de presă, Marian Lupu a declarat că, în cazul în care PLDM va merge la un vot comun cu PCRM, atunci acest lucru va duce la distrugerea Alianţei pentru Integrare Europeană.

“Dacă premierul recurge din nou la scandalizare doar pentru a pregăti terenul de vot pentru PLDM şi PCRM, acest lucru va atrage după sine nulitatea acordului de constituire a AIE. Pentru a preveni aceste consecinţe, noi am făcut cedări în cadrul AIE — am ales şeful statului şi am decis garantarea stabilităţii politice şi sociale a procesului de guvernare. Am adoptat o asemenea decizie nu pentru a veni la guvernare şi pentru o conspiraţie cu opoziţia. Poziţia PDM este una clară: orice vot al unei fracţiuni din Alianţă împotriva reprezentanţilor Partidului Democrat va duce la constatarea de facto a nulităţii acordului. Nu există niciun motiv care să justifice un eventual acord cu PCRM”, a punctat preşedintele Partidului Democrat.

Marian Lupu a adăugat că cineva dintre liderii AIE ar avea interese ascunse privind tensionarea vieţii politice. “Înainte de prima şedinţă plenară a sesiunii, am încercat să adun liderii AIE, pentru a discuta situaţia din ţară. Toată lumea vede că acest lucru nu a avut loc. Mi se creează impresia că stricam anumite combinaţii, pe care cineva le pregătea. Vom vedea”, a menţionat Marian Lupu.

“Cei care fac acest lucru trebuie să-şi asume consecinţele în faţa cetăţenilor Republicii Moldova şi faţă de partenerii noştri europeni”, a accentuat preşedintele Parlamentului. “Acelaşi motiv veşnic ne sustrage nu ştiu a câta oară de la munca noastră normală”, a continuat Marian Lupu, care a subliniat că este necesar în continuare să se discute şi conlucreze pentru realizarea angajamentelor comune în faţa cetăţenilor.

Marian Lupu a mai vorbit şi despre problemele ce ţin de reformele în cadrul Procuraturii Generale, în cadrul MAI, a Serviciului Vamal şi a Inspectoratului Fiscal de Stat.

“Nu ne putem ascunde după cifre, în caz contrar, adevărul este că nu ne garantează nimeni semnarea Acordului cu UE la Summit-ul de la Vilnius, dacă nu ne facem temele pe acasă şi nu căutăm gâlceavă, explicaţii şi vinovaţi. Vor veni în scurt timp experţii europeni, care au o serie de întrebări în diferite domenii. Republica Moldova şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la armonizarea legislaţiei, dar se mai cer dovezi, fapte şi acţiuni, care să demonstreze că se trec la fapte”, a mai spus speakerul.

Mai mult, preşedintele Parlamentului a precizat ca Guvernul trebuie susţinut. “Nu vom putea găsi soluţii, dacă nu identificăm problemele reale. Un Guvern nu este un conglomerat de miniştri, ci un organism care trebuie sa asigure o organizare şi un dialog”, a specificat Marian Lupu.

Sursa: www.pdm.md

Cupa Tineretului Democrat la Volei Deputat democrat despre votul comun al PLDM şi PCRM: Nu s-a ţinut cont de niciun argument juridic