Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM este în aşteptarea propunerilor concrete de a începe dialogul pentru depăşirea crizei politice

|versiune pentru tipar||
PDM / 19 februarie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Criza politică generată de ieşirea PLDM din Alianţa pentru Integrare Europeană pune în pericol viitorul european al Moldovei, iar Partidul Democrat este deschis dialogului în identificarea acelor soluţii care vor duce ţara înainte, însă aşteaptă ca discuţiile care vor fi demarate să fie “reale şi constructive, fără manipulări”. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului şi liderul PDM, Marian Lupu, astăzi, în cadrul unui briefing.

“Republica Moldova se află acum la răscruce. Timp de o săptămână, toată ţara este bulversată în urma deciziei a premierului Vlad Filat de a rupe Acordul AIE. Oamenii sunt neliniştiţi şi dezaprobă această situaţie şi ei au dreptate, deoarece haosul poate aduce consecinţe nefaste. Desfiinţarea AIE are însă şi o influenţă mare asupra relaţiilor externe, provoacă îngrijorarea oficialilor europeni”, a declarat Marian Lupu, care a precizat că în calitate de preşedinte al Parlamentului, dar şi ca preşedinte al PDM, a purtat discuţii cu colegii din străinătate.

“Principalul mesaj transmis este că a fost distrusă baza politică a coaliţiei, dar se mai păstrează baza juridică formată în 2010, pentru funcţionarea instituţiilor statului. Lucrările sesiunii primăvară-vară au demarat, iar Parlamentul este funcţional”, a spus preşedintele Parlamentului, care a subliniat că s-a simţit nevoit să ofere explicaţii partenerilor europeni, după “gestul nesăbuit” al liderul PLDM, care a anunţat că rupe Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană.

“Principalul lucru pe care nu-l pot înţelege partenerii externi este cum poţi să neglijezi un Acord politic şi cum se poate să rişti interesul naţional de dragul orgoliului personal şi intereselor de partid. Când te doare destinul cetăţenilor, trebuie sa depăşeşti ambiţiile şi supărările, să laşi la o parte interesele personale şi de partid. Noi trebuie să înţelegem că procesul de integrare în Uniunea Europeană nu trebuie să ne facă duşmani, dar să ne unească pentru progresul şi binele ţării noastre”, a mai adăugat Marian Lupu.

Potrivit acestuia, PDM este gata la dialog. “Suntem gata de a găsi soluţii pentru depăşirea crizei generate de PLDM, suntem în aşteptarea propunerilor concrete de a începe acest dialog. PDM este deschis către acele soluţii care vor duce ţara înainte, dar se aşteaptă ca discuţiile care vor fi demarate să fie «reale şi constructive, fără manipulări»”, a spus Marian Lupu.

Totodată, preşedintele Parlamentului a salutat sosirea la Chişinău a miniştrilor de externe a Marii Britanii, Poloniei şi Suediei. “Numai nişte adevăraţi prieteni au putut să vină într-o situaţie de criză. M-am întâlnit cu ei şi m-am convins că ei sunt interesaţi de progresul din ultimii trei ani. Dacă nu depăşim criza, riscăm să pierdem totul. Vom discuta, pentru a ne asigura că parteneri europeni vor crede în noi şi ne vor susţine, iar PDM va face tot posibilul pentru a îndreptăţi aşteptările europene, trebuie să ne unim pentru binele şi viitorul cetăţenilor noştri”, a conchis Marian Lupu.

De asemenea, Marian Lupu a dat asigurări că formaţiunea pe care o conduce va continua comunicarea cu partenerii europeni, în promovarea obiectivului de integrare europeană.

Sursa: www.pdm.md

PDM declară că va continua sa acţioneze pentru a asigura o majoritate parlamentară şi o guvernare eficientă în Republica Moldova Peste 70 de tineri democraţi au discutat cu Pavel Filip la o Cafenea Politică