Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Parlamentul a susţinut propunerea democraţilor ca 12% din TVA să rămână pe contul agricultorilor

|versiune pentru tipar||
PDM / 21 martie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, un proiect, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, potrivit căruia 12% din cota TVA de 20% să rămână la dispoziţia producătorilor agricoli, pe conturi speciale, iar aceşti bani să fie utilizaţi doar în procesul producţiei agricole.

Potrivit politicii bugetar-fiscale, de la 1 ianuarie 2013 se aplică cotă standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă primară în schimbul cotei reduse a TVA de 8%, paralel cu restituirea sumei TVA aferente diferenţei dintre cotele de 20% şi 8%.

“Restituirea presupune anumite termene de plată, care uneori nu ar putea să fie respectate din simplul motiv că nu sunt bani în buget, însă în această perioadă agricultorii ar putea să aibă probleme cu fluxuri financiare”, a declarat în plenul Parlamentului Andrian Candu. El a mai adăugat că procedura actuală de restituire a sumelor TVA este foarte complexă, birocratică, fapt care ar fi o problemă să fie realizată în termenul stabilit de 30 de zile.

Proiectul mai prevede ca 12% TVA la producţia de zahăr din cota standard, ce a intrat în vigoare la începutul anului, să rămână la discreţia producătorilor de zahăr pentru a fi investite în producţia agricolă.

Proiectul urmează să fie discutat şi adoptat în a doua lectură de către Parlament.

Sursa: www.pdm.md

Trofeul TD PDM Ocniţa Marian Lupu: Dialogul privind crearea unei noi Alianţe nu poate să se întindă la nesfârşit, dar mai avem de pus câteva puncte pe “i”