Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Preşedintele PDM, Marian Lupu, participă la Congresul SPD din Germania

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 noiembrie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, vicepreşedintele Internaţionalei Socialiste, Marian Lupu, participă la Congresul Federal al Partidului Social Democrat din Germania, ce are loc la Leipzig, în perioada 14–16 noiembrie.

Reuniunea SPD-ul german este organizată pentru stabilirea politicilor ulterioare ale partidului, după alegerile generale din luna toamna acestui an şi într-o perioadă în care pe arena politică au loc negocieri pentru alegerea cancelarului şi guvernului federal, negocieri între principalele două forţe politice SPD şi CDU.

Pe parcursul Congresului din Germania, Marian Lupu a avut un şir de întrevederi şi discuţii cu liderii SPD cu privire la procesul de integrare a Republicii Moldova, parafarea Acordului de Asociere RM-UE, în cadrul Summit-ului de la Vilnius, reformele ce au loc în ţară, posibilităţile atragerii investitorilor germani şi plasării investiţiilor germane.

O primă concluzie a acestor întrevederi vizează colaborarea dintre cele două partide social-democrate, din Moldova şi Germania, colaborare care se va putea extinde în domeniile social şi educaţie. În acest sens, SPD-ul german poate oferi o gamă largă de soluţii şi bune practici în domeniu, elaborarea şi implementarea adecvată a politicilor sociale, aspectele legate de combaterea sărăciei, de oferirea serviciilor şi calităţii pentru persoanele social-vulnerabile, pensionari etc.

În cadrul întrevederii cu vicepreşedinta SPD, Ulla Schmidt, responsabilă pentru Europa de Sud-Est, Marian Lupu a pus în discuţie subiectul eurointegrării şi aspectele tehnice în acest proces. Marian Lupu a primit asigurări referitor la susţinerea SPD în acest proces, şi a vicepreşedintei Schmidt personal, în ceea ce ţine procesul de integrare europeană, dar şi negocierea aspectelor importante în aceasta direcţie.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii Friedrich Ebert Shtiftung Germania, Marian Lupu a reiterat importanţa colaborării doctrinare, dar şi aspectul important al Fundaţiei prin proiectele implementate de aceasta.

În discuţiile cu deputatul responsabil de domeniul energetic pentru Europa de Sud-Est, Barbel Kofler, a fost confirmat interesul ca Moldova să poată prelua un şir de practici şi tehnologii germane în ceea ce ţine energia alternativă.

Evenimentul de la Berlin este important atât pentru germani, pentru că poate trage Germania în alegeri anticipate, dar şi pentru comunitatea europeană per ansamblu, cancelarul Germaniei fiind o figură cheie în politica comunităţii europene. Pentru Republica Moldova, susţinerea din partea Germaniei în procesul apropierii de UE este important şi a fost consolidat de-a lungul timpului graţie colaborărilor dintre PDM şi SPD-ul german, ambele partide având reprezentanţi în organizaţii politice mondiale, precum Internaţionala Socialistă şi PES (grupul socialiştilor europeni, unde PDM este membru observator).

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Vârstnicii din PDM: Îmbătrânim frumos şi sănătos Organizaţia municipală PDM Chişinău a dat startul întâlnirilor cu reprezentanţii Partidului Democrat în Parlament şi Guvern