Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Alocuţiunea preşedintelui PDM, Marian Lupu, la deschiderea sesiunii parlamentare de primăvară-vară 2014

|versiune pentru tipar||
PDM / 13 februarie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Stimaţi colegi, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova,

Ne reunim, iată, pentru prima dată în acest an, într-o clădire renovată a Parlamentului şi într-o perioadă, ce deschide o nouă perspectivă în faţa Republicii Moldova, în faţa cetăţenilor moldoveni. O perspectivă clară, europeană, a dreptăţii, a echităţii sociale şi a prosperităţii! Cred în succesul nostru de a oferi Moldovei un asemenea viitor, pentru că, în ciuda provocărilor, avem o situaţie politică mai stabilă decât acum un an. Avem parafat Acordul de Asociere şi cel de Liber Shimb cu Uniunea Europeană. Şi suntem mai solidari între noi, politicienii care ne asumăm responsabilitatea pentru soarta ţării.

În ultimii ani, lucrări de reconstrucţie au avut loc şi în sânul majorităţii parlamentare, nu doar în clădirea Parlamentului. Am început să reclădim încrederea poporului faţă de noi şi faţă de şansa unui viitor democratic şi liber în Republica Moldova. Partidul Democrat din Moldova şi-a asumat constant şi bărbăteşte rolul de catalizator în procesul de constituire a guvernărilor democratice. Şi obiectivul nostru major, sacina politică numărul unu în această sesiune parlamentară şi în 2014 este să consolidăm încrederea poporului în guvernarea pro-europeană, să reclădim încrederea în Moldova democratică!

Ne-am asumat tot ceea ce presupune aceasta: un parteneriat la guvernare, dezbatere şi negociere, reforme grele şi implementarea lor. În Coaliţie, ne-am asumat să lucrăm împreună şi să investim împreună în viitorul Republicii Moldova. Ne-am asumat că trebuie să rezistăm în faţa manipulărilor celor care nu sunt alături de noi, a celor care lucrează pentru alţii, mizând doar pe propriile lor dividende.

În această sesiune parlamentară, fracţiunea noastră din Moldova şi-a propus să facă principala investiţie politică în viitorul Republicii Moldova şi să apere suveranitaea şi instituţiile statului de factorii provocatori.

Stimaţi colegi,

Parlamentul ar trebui să fie pentru toţi un for deschis de discuţii constructive. Tribuna Paramentului, de la care vorbim astăzi, nu trebuie să fie folosită pentru a lansa atacuri la persoană, jigniri, pentru a instiga la violenţă şi pentru a lansa minciuni menite să tensioneze societatea. Cu atât mai mult această tribună nu ar trebui compromisă cu apeluri de a desconsidera puterea legală, apeluri la nesupunere civică, de a ruina fundamentele statului moldovenesc.

Cetăţenii ne cer şi aşteaptă din partea noastră să le arătăm respect. Măcar un minim şi simplu respect, exprimat prin decizii luate în favoarea oamenilor şi prin comportament civilizat şi loial statului Republca Moldova. Noi considerăm că la această cerere legitimă din partea cetăţenilor, parlamentarii trebuie să răspundă cu o ofertă pe măsură: să demonstreze bun simţ, în primul rând, să găsească soluţii pe termen scurt la problemele curente ale oamenilor, dar şi viziuni pe termen lung, reforme curajoase, cu efecte concrete şi durabile.

Priorităţile, cele care stau la baza programului social democrat al PDM, sunt şi cele ale majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova:

Susţinerea parcursului european al Moldovei este un factor complementar demersurilor noastre, pentru că apropierea de UE apropie de Moldova şi fondurile dedicate investiţiilor şi dezvoltării. Suntem împreună cu partenerii noştri din Coaliţia Pro-Europeană şi lucrăm pentru a duce mai aproape Moldova de standardele de viaţă ale ţărilor din UE. Vom vorbi pe parcursul acestei sesiuni parlamentare despre independenţa justiţiei, despre libertatea presei, despre liberalizarea regimului de vize. Vom vorbi despre Acordul de asociere, un document care are rolul de a aprofunda relaţiile pe care deja le-am construit cu Uniunea Europeană şi de a transforma ţara într-una modernă, cu o democraţie consolidată şi cu prosperitatea mult-aşteptată. Avem ca obiectiv concret obţinerea posibilităţii de a atrage investiţii directe în Moldova şi a fondurilor europene de dezvoltare, precum şi obţinerea şansei de a vinde produsele moldoveneşti pe marile pieţe ale statelor din Uniunea Europeană.

Fracţiunea PDM şi-a propus ca anul 2014 să fie anul combaterii sărăciei în Moldova, anul în care toate eforturile noastre de până acum să se reflecte în creşteri semnificative, reale şi concrete ale nivelului de trai pentru fiecare cetăţean. Economia naţională a avut o creştere record anul trecut. Această creştere economică asigură automat creşterea veniturilor la buget şi ea susţine acum posibilitatea aplicării unor politici sociale fără precedent în Republica Moldova.

Stimaţi colegi,

Vă doresc mult succes pentru această sesiune şi-mi exprim speranţa, că ea va redescoperi cât mai mulţi dintre noi, motivaţi de a lucra într-un Parlament civilizat şi eficient.

Sursa: www.marianlupu.md

Conducerea PDM a stabilit priorităţile formaţiunii pentru perioada imediat următoare Tinerii democraţi, mesageri ai dragostei