Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia democraţilor din Găgăuzia: Mihail Formuzal încearcă să destabilizeze relaţiile dintre Comrat şi Chişinău

|versiune pentru tipar||
PDM / 20 februarie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal, împreună cu partenerii săi din Partidul Comuniştilor, organizează sâmbătă la Comrat o reuniune periculoasă pentru Republica Moldova şi situaţia din ţară, scopul acesteia fiind să tensioneze şi mai mult situaţia, susţin membrii Partidului Democrat din autonomia găgăuză care au difuzat o rezoluţie a activului PDM în acest sens.

Aceştia anunţă că pentru sâmbătă a fost convocată o reuniune a deputaţilor Adunării Populare şi ai parlamentului Republicii Moldova din toate legislaturile, precum şi a altor funcţionari în care, oficial, urmează să fie discutate rezultatele referendumurilor din 2 februarie. În realitate, “unele forţe politice, în primul rând Formuzal şi partidul pe care îl conduce — Partidul Regiunilor, precum şi aliaţii din PCRM au privatizat rezultatele referendumului şi le folosesc pentru a prezenta un ultimatum autorităţilor centrale şi să destabilizeze situaţia atât în Găgăuzia cât şi în întreaga Republica Moldova”, potrivit rezoluţiei.

Autorii atenţionează că în spatele acestei tentative, precum şi a altor acţiuni menite să destabilizeze situaţia, stau interesele persoanele ale lui Formuzal şi ale PCRM care încearcă astfel să revină la putere. “Ei au ales în calitate de ţintă poporul Găgăuziei, încercând să genereze o confruntare dintre 150 de mii de oameni şi cealaltă parte a Republicii Moldova”, potrivit documentului, care califică aceste acţiuni drept tentative de separatism.

În acest context, activul organizaţiei teritoriale a PDM din Găgăuzia se adresează membrilor Adunării Populare să nu participe la “show-ul politic” sub egida lui Formuzal şi a PCRM. De asemenea, se adresează conducerii Partidului Democrat şi altor partide de la guvernare să iniţieze un dialog constructiv cu Comratul pentru rezolvarea problemelor existente şi îndeamnă populaţia din regiune să nu se lase condusă de intenţiile lui Formuzal şi aliaţilor săi politici de a destabiliza situaţia din regiune.

Într-o declaraţie semnată de membrii PDM din autonomia găgăuză, aceştia condamnă dur comportamentul lui Mihail Formuzal, pe care îl acuză de propagarea separatismului care duce la escaladarea relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat. Ceea ce poate provoca conflicte între populaţia găgăuză şi celelalte popoare din Republica Moldova.

Autorii se referă şi la activitatea lui Formuzal în calitate de başcan, activitate care a fost însoţită doar de eşecuri, furturi din banii publici şi amintesc că pe numele lui Formuzal au fost deschise şapte dosare penale. “Planul lui Formuzal este să transforme Găgăuzia în ceva asemănător Euromaidanului din Ucraina. Şi pentru realizarea planurilor sale ambiţioase, el este gata să verse şi sânge pentru a-şi creşte imaginea”, potrivit declaraţiei membrilor PDM din Găgăuzia.

Sursa: www.pdm.md

Aleşii locali din toate raioanele ţării, reprezentanţi ai PDM, şi-au declarat determinarea lor pentru combaterea oricăror manifestări separatiste şi pentru susţinerea, în continuare, a parcursului de dezvoltare europeană Democraţii au stabilit regulile de joc la formarea listei electorale pentru Consiliul municipal Chişinău