Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM în legătură cu situaţia alarmantă din Ucraina

|versiune pentru tipar||
PDM / 3 martie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Molodova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu evenimentele din Ucraina şi agravarea lor în ultimul timp. Cu regret, evoluţiile din ţara vecină nu prezintă semne de stabilizare, ceea ce poate avea consecinţe dramatice. O evetuală catastrofă umanitară în Ucraina reprezintă un risc major la nivel regional, căruia trebuie să fim gata să-i facem faţă şi în Republica Moldova.

Noi împărtăşim dorinţa cetăţenilor ucraineni şi a conducerii de la Kiev de a depăşi actuala situaţie de criză pe cale paşnică, în termeni cît mai resptrînşi, păstrînd suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei. Acest deziderat reclamă renunţarea la acţiuni de forţă şi la manfestări radicale, care contribuie întotdeauna la escaladarea conflictelor.

Poziţia noastră în această chestiune se bazează pe susţinerea firească a unei ţări cu care suntem şi vrem să fim întotdeauna în bună vecinătate, pe faptul că avem în Republica Moldova comunităţi considerabile de concetăţeni de naţionalitate ucraineană şi rusă. În acelai timp, trebuie să avem în vedere faptul că în regiunea transnistreană avem un conflict îngheţat, care urmeaza a fi soluţionat tot pe cale paşnică şi cu respectarea suveranităţii, a independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Partidul Democrat din Moldova face apel la toate părţile care pot contribui la soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina să acţioneze exclusiv şi efectiv în acest sens, respectând acordurile ce formează sistemul de garanţii de securitate în regiune şi principiile dreptului internaţional. De asemenea, este necesar de reconfirmat în practică adeziunea faţă de Drepturile Fundamentale ale Omului, în primul rând, faţă de dreptul la viaţă.

Considerăm că Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente, ţările riverane Mării Negre, Statele Unite ale Americii şi, desigur, Federaţia Rusă au obligaţia de a obţine o desamorsare imediată şi o depăşire cât mai grabnică a crizei din Ucraina prin mijloace politice şi diplomatice, fără aplicarea forţei militare.

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Democraţii au împărţit mărţişoare locuitorilor din Chişinău TD PDM a devenit membru cu drepturi depline al IUSY