Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Discursul lui Marian Lupu în cadrul şedinţei de ratificare a Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PDM / 2 iulie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor,

Atunci când istoria vine la întâlnirea cu ţara, noi — reprezentanţii ţării — nu avem voie să lipsim. Deputaţii Parlamentului Ţării au, deci, datoria să spună DA Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană. Susţinerea noastră pentru acest Acord reprezintă patriotismul zilelor noastre; este ceea ce majoritatea cetăţenilor Moldovei aşteaptă de la noi. Avem datoria să ducem la bun sfârşit un obiectiv asumat de mai mulţi ani de zile şi să trecem într-o nouă etapă de dezvoltare pentru Republica Moldova.

Vectorul european al Republicii Moldova înseamnă în primul rând creşterea bunăstării naţionale. Acordul de Asociere este un instrument în acest sens, iar drumul spre Europa şi integrarea europeană vor însemna pentru cetăţenii noştri — aşa cum au însemnat pentru cetăţenii din Lituania, din Slovacia, din Bulgaria, din România sau din alte state est-europene — salarii mai mari şi pensii mai mari, noi locuri de muncă, drumuri mai bune, educaţie şi îngrijire sanitară de calitate mai bună, vor însemna respect pentru oamenii Moldovei.

Aş vrea ca cetăţenii noştri să înţeleagă exact: vectorul european conţine cea mai credibilă şi cea mai concretă promisiune de bunăstare naţională din istoria noastră. Nu avem voie să respingem această promisiune, nu avem voie să ne întoarcem din acest drum. Ratificând azi acest Acord, vom intra într-o relaţie mai strânsă cu Uniunea Europeană, vom primi acces mai mare la piaţa europeană, vom primi asistenţă şi fonduri sporite pentru instituţiile noastre, pentru comunităţile noastre locale şi pentru întreprinderile din ţara noastră. Vom avea resurse mai mari pentru a ne schimba, an de an, ţara în bine.

Privit în context mai larg, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană demonstrează din nou vocaţia Republicii Moldova de a fi o poartă economică între Est şi Vest. Aveam deja un acord de cooperare în cadrul CSI, care conţine prevederi privind comerţul liber şi circulaţia liberă a cetăţenilor, iar acum avem şi un acord cu ţările Uniunii Europene, care conţine prevederi similare. Beneficiind de buna amplasare geografică a ţării noastre şi străduindu-ne să consolidăm relaţiile cu toţi prietenii noştri, şi din Vest şi din Est, viitorul Republicii Moldova arată astăzi mai bine decât oricând.

Acordul pe care îl vom ratifica astăzi reprezintă un pas înainte pentru Republica Moldova şi pentru dezvoltarea economiei ţării noastre. Acest Acord nu este îndreptat împotriva nimănui, iar cea mai bună dovadă este faptul că, inclusiv în aceste momente, rămânem deschişi pentru a întări relaţiile noastre cu partenerii strategici din Est. Regretăm reacţiile emoţionale în legătură cu semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană şi avem încredere că viitorul va demonstra că relaţiile noastre bune cu Estul se vor dezvolta inclusiv datorită unor relaţii consolidate cu Vestul.

În acest context, este important faptul că Acordul nostru de Asociere cu Uniunea Europeană întăreşte indirect şi cooperarea cu Ucraina — cel mai mare vecin al nostru şi semnatară ca şi noi a unui astfel de Acord. Vom vedea în anii următori creşterea volumului schimburilor economice cu Ucraina, dezvoltarea relaţiilor bilaterale în plan cultural, ştiinţific, medical sau educaţional. Iată cum un Acord semnat de noi în Vest are beneficii pentru relaţiile noastre din Est.

Deşi sunt unii care azi prezic contrariul, eu sunt convins că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va deveni un element de unificare a societăţii şi cetăţenilor Republicii Moldova. Atunci când fermierii din Găgăuzia beneficiază deja de fonduri europene pentru agricultură şi de promisiuni serioasepentru sporirea lor, atunci când întreprinderile din Transnistria îşi cresc exporturile pe piaţa Uniunii Europene, avândperspective şi mai bune pentru viitor, societatea moldovenească în ansamblu înţelege că vectorul european este benefic tuturor. Acordul de Asociere este bun pentru Moldova şi pentru toţi cetăţenii ei, iar acesta este principalul argument pentru care deputaţii fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat vor vota pentru ratificarea lui.

Stimaţi colegi, e adevărat că acest Acord de Asociere nu doar aduce ceva ţării noastre, dar şi cere ceva de la Republica Moldova — cere performanţă şi seriozitate. Ne cere să îmbunătăţim performanţa instituţiilor publice, să ridicăm calitatea activităţii funcţionarilor de stat, să luptăm mai mult contra infracţionalităţii la frontiere, ne cere să promovăm în continuare reforme, să lucrăm pentru creşterea competitivităţii întreprinderilor noastre, dar şi pentru calificarea forţei de muncă moldoveneşti.

Cred însă, stimaţi colegi, că munca nu este şi nu poate fi niciodată duşmanul Moldovei. Anume prin muncă vom reuşi să ridicăm în continuare Moldova. Nimeni nu se poate aştepta să trăim mai bine fără să muncim mai bine.

Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova, patriotismul zilei de azi înseamnă muncă, seriozitate şi corectitudine, înseamnă să îndrepţi instituţiile slabe ca să le faci puternice, să lupţi pentru buna colectare a veniturilor bugetare, să mergi înainte cu depolitizarea chiar şi atunci când diferite interese pasagere se opun, să dai şanse tinerilor printr-o educaţie modernă, să nu amâni lucrurile ce ştii că trebuie făcute ori să ascunzi ceea ce ştii că trebuie schimbat.

Mă adresez acum acelora dintre cetăţenii noştri care privesc poate cu neîncredere sau cu teamă consolidarea relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană prin semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere.

Stimaţi concetăţeni, Republica Moldova va fi aceeaşi pe care o ştim şi o iubim cu toţii. În plus de asta, ea va avea o şansă mare de a-şi moderniza economia, de a primi investiţii străine mai consistente, de a-şi exporta produsele pe piaţa Uniunii Europene, de a-şi reforma instituţiile pentru a le face mai eficiente şi mai apropiate de nevoile oamenilor.

Mai spun de asemenea că Uniunea Europeană înseamnă garantarea frontierelor noastre. Revizionismul este exclus în Uniunea Europeană şi nicio ţară membră a Uniunii Europene nu a avut vreodată pretenţii teritoriale în raport cu o altă ţară membră. O eventuală integrare europeană a Republicii Moldova ar aduce cu sine garanţia integrităţii teritoriale a ţării în frontierele ei recunoscute internaţional. Fie că vor să admită, fie că nu, forţele politice care se opun vectorului european fac jocuri antistataliste.

În fine, stimaţi compatrioţi, Uniunea Europeană este un spaţiu al respectului pentru minorităţile naţionale. Nicăieri în lume drepturile cetăţenilor aparţinând minorităţilor etnice nu sunt recunoscute şi garantate precum în Uniunea Europeană. Apropiindu-se de Uniunea Europeană, inclusiv prin prevederile prezentului Acord de Asociere, Republica Moldova se obligă să îmbunătăţească în continuare situaţia din acest domeniu. Sunt convins, stimaţi colegi deputaţi din opoziţie, că aţi găsit în textul Acordului de Asociere prevederi referitoare la acest subiect.

Iată deci mesajul Acordului de Asociere pentru toţi cetăţenii Moldovei: şanse pentru dezvoltare, armonie în ţară, drum bun pentru viitor.

Azi, de ziua voievodului Ştefan cel Mare — spiritul tutelar al neamului moldovenesc de pretutindeni — vă îndemn pe dumneavoastră, deputaţii prezenţi, să faceţi un gest de patriotism şi să votaţi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Avem în faţă drum deschis către UE şi avem o şansă care există probabil o dată la o generaţie.

Cu 25 de ani în urmă ţara s-a trezit şi şi-a cerut dreptul la demnitate şi independenţă. Azi şi în anii care vor urma ne cerem dreptul la prosperitate şi europenitate.

Visul Republicii Moldovei de atunci merge mai departe, iar datoria noastră azi este să-l susţinem. El trăieşte, alimentând speranţele şi eforturile noastre, dus mai departe din generaţie în generaţie în acest colţ de lume în care ne-a fost dat să ne naştem şi să trăim — în pace şi bună înţelegere.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.lupu.md

Vlad Plahotniuc: Un vot pentru viitorul Moldovei Discursul Preşedintelui Parlamentului Igor Corman în şedinţa plenară de ratificare a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană